Az Infineon Technologies bemutatta a MOTIX™ TLE9140EQW kapuvezérlő IC-t, melyet kifejezetten kefe nélküli egyenáramú motorokhoz terveztek a 24/48 V-os piac számára. A TLE9140-et kifejezetten autóipari motorvezérlési alkalmazásokhoz fejlesztették ki, melyek magasabb feszültségszinteket igényelnek, 24 V-tól egészen maximum 72 V-ig. Különösen alkalmas olyan helyzetekben, ahol megnövekedett rendszerfüggetlenség és gyorsabb kapcsolási teljesítmény szükséges.

1Forrás: Infineon

Az IC kiváló kiegészítése az Infineon MOTIX MCU TLE987x és TLE989x 32-bites motorvezérlő SoC-megoldásainak. Emellett 48 V-os BLDC vezérlőként is használható általánosan elérhető MCU-kkal. Általános felhasználási területei közé tartoznak a szivattyúk és ventilátorok, a szélvédő törlők, a fűtés- és szellőzésmodul, valamint az e-tömörítők. Emellett a TLE9140-et különböző iparágakban használják 3-fázisú motor kapuvezérlőként, ideértve a kereskedelmi, az építőipari és a mezőgazdasági járműveket, valamint a könnyű elektromos járműveket, például eKerékpárokat, eRollereket és eMotorkerékpárokat.

Az integrált áramkört funkcionális biztonsággal látták el az ISO 26262 ASIL B szabványoknak megfelelően. Az eszköz egy kompakt TS-DSO-32 csomagolásban található. Az integrált áramkör (IC) maximális feszültségkapacitást biztosít 110 V-ig, kb. 230 nC/MOSFET kapuvezérlő kapacitást akár 20 kHz-ig, és támogatja az SPI kommunikációt. A készülék aktív alsó oldali szabadonfutó funkcióval rendelkezik, ha a feszültség meghaladja a megadott határértéket (V SM túlfeszültség). Ezenkívül különféle diagnosztikai és védelmi funkciókat tartalmaz, például időtúllépés-figyelő, lefolyóforrás-felügyelet, túlfeszültség, alulfeszültség, keresztáram és túlmelegedés elleni védelem. Off-state diagnosztikát is biztosít.

Továbbá, a TLE9140 rendelkezik az Infineon egyedi kapuformázási funkciójával, amely egy adaptív MOSFET-vezérlési mechanizmus, amely képes kompenzálni a rendszeren belüli MOSFET jellemzők változásait. A kapuáramot automatikusan beállítják a megfelelő kapcsolási viselkedés biztosítása érdekében. Lassabb elfordulási sebességek, rövidebb holtidő és rövidebb emelkedési/esési időtartamok megvalósításával a rendszer optimalizálható az elektromágneses kibocsátás (EMI) szempontjából, miközben csökkenti a teljesítménydisszipációt. Az Infineon MOTIX motorvezérlő IC-ket számos szoftverrel és eszközzel egészítik ki a kiértékelés és a tervezés folyamatának felgyorsítása érdekében. A TLE9140 kiértékelőlapja könnyen kezelhető a felhasználók számára, és lehetővé teszi a gyors értékelést és prototípusok fejlesztését. Emellett az Infineon konfigurációs varázslót és eszközillesztőt kínál a TLE9140-hez. Ezek a eszközök egyszerű alkalmazásprogramozási interfészt (API-t) biztosítanak külső hídillesztő-vezérlő keretek létrehozásához a Soros Perifériás Interfész (SPI) használatával. Mindkettő ingyenesen hozzáférhető.