A "redundáns" szó általában nem hordoz pozitív konnotációt. Ez különösen igaz az ellátási lánc menedzsmentjére, ahol az üzleti gyakorlatok az elmúlt évtizedekben a just-in-time (JIT), karcsú stratégiák felé fordultak. Azonban, ahogy az Ipar 4.0 növekszik, a gyártási redundancia egyre fontosabbá válik.

1Illusztráció: iStock

Az elmúlt évek ismétlődő zavarai kétséget ébresztettek a JIT gyakorlatok ellenálló képességével kapcsolatban. Ahogy egyre több szervezet fogadja el a digitalizációt az Ipar 4.0 keretében, ezek az aggodalmak még inkább elterjedtek. Most már biztosan kijelenthetjük, hogy az átgondolt redundancia elengedhetetlen az üzletmenet folytonosságához.

Miért fontosabb a redundancia az Ipar 4.0-ban

A gyártási redundancia iránti növekvő igény részben az ellátási lánc zavarainak általános állapotából fakad. Az egy hónapig vagy tovább tartó sokkok átlagosan 3,7 évente fordulnak elő. A földrajzi koncentráció – amely ezeknek a késedelmeknek a valószínűségét növeli – szintén növekedett, legalább 180 közös termék esetében, amelyek főként egyetlen országból származnak. A beszállítói redundancia enyhítheti ezeket az egyetlen hibapontokat a nagyobb ellenálló képesség érdekében.

Az Ipar 4.0 többféleképpen is fokozza ezeket az aggodalmakat. Először is, a digitalizáció és az automatizálás hatékonyabbá teszi az ellátási láncokat. Míg ez sok szempontból előnyös, az bármilyen lassulást vagy leállást arányosan jelentősebbé tesz. Egy egy hónapos késedelem több elvesztett termelékenységet jelent, ha általában többet termelsz egy hónap alatt.

A nagyobb technológiai függőség miatt a gyártók hajlamosabbak lehetnek a zavarokra. Néhány vállalkozásnak le kellett állítania a működését meghibásodott transzformátorok miatt, mivel több gépük van, amely folyamatos áramellátást igényel. Az IoT (Internet of Things) kapcsolat súlyosbítja ezeket a problémákat, mivel nyitottá teszi az operációs technológiát a hálózati problémákból eredő meghibásodásokra.

Hasonlóképpen, az Ipar 4.0 kezdeményezések növelhetik a gyártók kiberkockázatait. Az egyszer offline gépek sebezhetővé válnak a kibertámadásokkal szemben, ami egy újabb lehetséges zavarforrást jelent. Megfelelő redundancia nélkül egy kibertámadás vagy IT-meghibásodás hosszú késedelmekhez és magas költségekhez vezethet.

Hogyan biztosítsuk a gyártási redundanciát

Ezek a kockázatok nem jelentik azt, hogy az Ipar 4.0 több gondot okoz, mint amennyit megér. Inkább azt sugallják, hogy az ellátási láncoknak komolyabban kell venniük a gyártási redundanciát, hogy teljes mértékben élvezhessék ennek a technológiának az előnyeit. Ezt a redundanciát néhány bevált gyakorlat révén érhetjük el.

Redundáns hardver telepítése

Az első lépés a gyártás redundanciájának biztosításában a redundáns berendezések telepítése. Az Ipar 4.0-ban ez a gyártósori gépekre és a támogató IoT eszközökre és hálózati infrastruktúrára vonatkozik.

Nem feltétlenül szükséges minden termékhez két vagy több teljes gyártósort létrehozni. Azonban a legkritikusabb alkatrészek tartalékainak rendelkezésre kell állniuk. Olyan gépeket használva, amelyek könnyű alkatrészcsere lehetőséget kínálnak, hogy egy sor új terméket is képes legyen gyártani, szintén segít. A hálózati problémák esetén érdemes vezetékes kapcsolatokat használni a vezeték nélküli kapcsolatok kiegészítésére, és mindig legyen tartalék áramellátás minden berendezéshez.

A karbantartási gyakorlatokra is figyelmet kell fordítani. Az eszköz meghibásodása a nem tervezett leállások 40%-át okozza, ezért gyakorolj proaktív karbantartást és tartsd kéznél a gyakori cserealkatrészeket.

Hasznosítsd az adatokat

Bár az Ipar 4.0 fokozza a redundanciával kapcsolatos aggályokat, néhány megoldást is kínál. Leginkább az IoT kapcsolat valós idejű adatokat nyújt, amelyek segítségével azonosíthatók a felmerülő problémák és gyorsabb válaszok adhatók. Ez az adatvezérelt megközelítés kulcsfontosságú a hatékony redundancia stratégiákhoz.

A tartalék hardverek és rugalmas munkafolyamatok csak akkor hasznosak, ha pillanatok alatt ki lehet őket használni. Ezekhez a gyors váltásokhoz korai figyelmeztetések szükségesek. Az IoT alkalmazások, mint például a prediktív karbantartás, a logisztikai monitorozás és az automatizált kockázatelemzés, ezekre az értesítésekre képesek, jelezve, mikor van ideje a tartalékok használatának vagy a műveletek módosításának.

A hosszú távú adatok is értékesek. Elemezd az ellátási lánc adatait a lehetséges gyengeségek feltárása érdekében, például az egyetlen hibapontok vagy a zavarra hajlamos munkafolyamatok. Használd ezeket a betekintéseket hatékony megoldások kidolgozásához, például tartalék hardver hozzáadása a kritikus gyártósorokhoz vagy a gyár hálózati redundanciájának növelése.

Erősítsd a kiberbiztonságot

Könnyű a fizikai folyamatokra koncentrálni a gyártási redundancia terén, de ezek csak egy részét képezik a teljes képnek. Az Ipar 4.0 növekvő digitalizációja közepette a gyártás a legcélzottabb iparággá vált a kibertámadások szempontjából. Következésképpen a kiberbiztonság alapvető része az üzletmenet folytonosságának.

A gyártóknak külön hálózatokon kellene hosztolniuk az IoT eszközöket az érzékenyebb adatoktól, hogy minimalizálják az esetleges adatvédelmi incidensek hatókörét. Minden adat titkosítása hasonlóképpen csökkenti a károkat. Megelőző intézkedések, mint az automatizált hálózatmonitorozás, gyakori firmware frissítések, antimalware szoftverek és behatolás tesztelés, szintén kulcsfontosságúak.

A redundáns gyakorlatokat a kiberbiztonságra is alkalmazni kell. Tárold az összes kritikus adatot offline és felhő alapú tartalékokban, és ne feledd titkosítani és monitorozni ezeket az adatbázisokat is, mivel a kiberbűnözők célba vehetik a tartalékokat. Készíts egy részletes adat-helyreállítási tervet az üzletmenet folytonosságának biztosítására egy incidens esetén.

Növeld a biztonsági készleteket

Átfogóbb szinten az ellátási láncok redundanciát alkalmazhatnak a karcsú gyakorlatok elhagyásával. Míg a JIT készletezési és gyártási stratégiák költséghatékonyak normál körülmények között, a zavarok túl gyakoriak és költségesek lettek ahhoz, hogy ezek a módszerek hosszú távon megbízhatóak legyenek.

Az ellátási láncoknak inkább agilis üzleti modellek felé kell elmozdulniuk, különösen a biztonsági készletek növelésében. A magas keresletű alkatrészek és termékek redundanciája enyhíteni fogja az upstream ellátási lánc zavarainak hatását. Ez több kezdeti költséget jelenthet, de hosszú távon csökkenti a veszteségeket.

Nem szükséges ezt a gyakorlatot egyenlően alkalmazni az egész ellátási láncban. Inkább kombinálhatod az agilis és a JIT gyakorlatokat, hogy megfeleljenek a különböző termékek igényeinek. Általánosságban elmondható, hogy az alacsony volumenű, magas volatilitású tételek nyernek a legtöbbet az agilis stratégiákkal, míg a nagy volumenű, alacsony volatilitású termékek karcsú készletekkel is boldogulhatnak.

Alkalmazz elosztott beszerzést

A beszállítói diverzifikáció egy másik nagy léptékű alkalmazás a gyártási redundanciában. A zavarok akkor is előfordulhatnak, ha a beszállítóid minden lépést követnek. Következésképpen gyakran a legbiztonságosabb, ha több forrásod van a kulcsfontosságú alkatrészek vagy anyagok beszerzésére, hogy elkerüld az egyetlen hibapontokat.

Dolgozhatsz egyetlen beszállítóval is és alkalmazhatsz diverzifikációt, ha annak a partnernek több helyszíne van, ahonnan beszerezheted az anyagokat. A lényeg, hogy csökkentsd az egyetlen létesítményre vagy régióra való támaszkodást. Az elmúlt évek globális chiphiánya jól szemlélteti, miért. Mivel Tajvan állítja elő a világ fejlett félvezetőinek 90%-át, az ország leállásai kiterjedt késedelmeket okoztak az ellátási láncokban.

Kezdd azzal, hogy diverzifikálod a legkritikusabb anyagok vagy alkatrészek beszerzését, mielőtt fontolóra veszed ezt a stratégiát más területeken is. Ahogy ezt megteszed, kérdezd meg a potenciális beszállítókat az ő forrásaikról és az esetleges függőségeikről.

A gyártási redundancia elengedhetetlen ma

A "redundáns" szónak nem szabad többé negatív jelentést hordoznia. Az Ipar 4.0 új figyelmet fordított az ellátási lánc zavaraira, rugalmasabb, agilisabb megközelítést igényelve a gyártásban és beszerzésben.

A gyártási redundancia biztosítása segít a szervezeteknek maximálisan kihasználni az Ipar 4.0 beruházásaikat. Bár ez némi kezdeti költséget és zavart jelenthet, a hosszú távú előnyökért megérik.