Az X-FAB Silicon Foundries SE továbbfejlesztette XP018 magasfeszültségű CMOS félvezető gyártási platformját új, 40V és 60V magasfeszültségű alapeszközök bevezetésével. Ezek az eszközök megnövelt biztonságos működési tartománnyal (SOA) rendelkeznek, ami javítja működési megbízhatóságukat.

1Forrás: X-FAB

A második generációs magasfeszültségű alapvető eszközök az előző verzióhoz képest akár 50%-os csökkenést mutatnak az RDS(on) értékekben. Ez egy kiváló lehetőséget biztosít, amely jobban megfelel bizonyos alapvető alkalmazások kezelésére, különösen olyan esetekben, amikor csökkenteni kell az eszközök méretét és az egységárakat.

Az XP018 platform egy testreszabható 180 nm-es magasfeszültségű EPI technológiai megoldás. Egyetlen kapumodul köré épül, kevés maszkkal működik és 5V-on üzemel. Az eszköz hőmérsékleti tartománya -40 és 175°C között van, és számos opcionális komponenssel rendelkezik, mint például nagy erősítésű bipoláris eszközök, standard és nagy kapacitású MIM kondenzátorok, több küszöbfeszültség (Vt) opció, Schottky diódák és kiürítéses eszközök.

A platformot megbízható autóipari nem felejtő memória (NVM) megoldások támogatják, beleértve a beágyazott Flash, EEPROM és OTP memóriákat. Ez az architektúra kifejezetten a költségérzékeny és ellenálló autóipari, ipari és orvosi alkalmazások igényeit szolgálja.

Továbbá, a platformot 5,3V Zener-diódák használatával fejlesztették, az új 40V/60V eszközökkel. Az újonnan kifejlesztett, minimális szivárgású Zener-dióda kifejezetten a kapuoxid hatékony védelmére lett tervezve kritikus alkalmazásokban, például széles sávú kapumeghajtó alkalmazásokban. Emellett újonnan kifejlesztett leeresztő magasfeszültségű eszközök is elérhetők, amelyek akár 24V-ot is kezelni tudnak, valamint egy új, közepes Vt opció 1,8V-on.

Az X-FAB XP018 platformjának frissítései bemutatják a cég elkötelezettségét a meglévő félvezető technológiák fejlesztése iránt. Az XP018 több mint tíz éve van gyártásban, és továbbra is széles körben alkalmazzák új tervezésekhez a célpiaci szegmenseinkben: autóipar, ipari és orvosi területeken.

A cég szerint az új magasfeszültségű eszközök és frissítések bevezetése lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy kreatívabb és költséghatékonyabb termékeket hozzanak létre. Azok a tervezők, akik az új XP018 alapvető eszközöket használják, kiterjedt Process Design Kit (PDK) támogatásban részesülnek a vezető Electronic Design Automation (EDA) platformokon, beleértve a Cadence, Siemens EDA és Synopsys rendszereket. Ez a támogatás zökkenőmentes integrációt és optimalizálást biztosít számos alkalmazáshoz. Egy új Vt standard cell library várhatóan 2024 harmadik negyedévében kerül szállításra.