A LEM bevezette két új, mag nélküli nagyáramú érzékelőjét, amelyek pontosan képesek mérni a 2 kA-tól 42 kA-ig terjedő nagy egyenáramokat, korlátozások nélkül, amelyeket a túláramok okozhatnának. Az Open Loop Coreless Integral (OLCI) érzékelők nagy nyílással rendelkeznek, ami lehetővé teszi a nagyáramok precíz mérését nagy busbarokon. Ezek az érzékelők képesek kezelni a nagyfrekvenciás alkalmazásokat akár 1 MHz-es sávszélességgel. Ezen kívül lényegesen könnyebbek, súlyuk csupán 80%-a az azonos árammérési tartományban működő nyitott vagy zárt hurkú áramátalakítók súlyának. Emellett költséghatékonyabbak is ezekhez az átalakítókhoz képest.

1Forrás: LEM

A LEM két változatot kínál az új OLCI nagyáramú érzékelőkből: az FRS modellt, amely akár 104 mm x 22 mm-es primer busbar nyílások befogadására is alkalmas, és az FL változatot, amely akár 300 mm x 100 mm-es nyílásokkal is elboldogul. Az FL modell hasított átalakító kialakítása lehetővé teszi, hogy kényelmesen telepíthető és csatlakoztatható legyen a busbarhoz anélkül, hogy a busbar kinyitására lenne szükség, így egyszerűsítve a telepítést és a karbantartást.

Az új érzékelők fenntarthatósága abból ered, hogy 85%-kal kevesebb energiát fogyasztanak a hasonló zárt hurkú érzékelőkhöz képest, ami évente akár 150 kilowattóra (kWh) megtakarítást is eredményezhet. Az FRS érzékelő jelentősen csökkenti az alapanyagköltségeket és az energiaveszteségeket azáltal, hogy megszünteti a mágneses mag, a szekunder réztekercs szükségességét, helyette integrált Rogowski tekercset és egy Hall komponensek sorozatát használva.

Bár a busbar tervezése és telepítése egyszerű, mindkét érzékelő teljesen újrahasznosítható anyagból készül, amikor elérik élettartamuk végét. Ugyanakkor a helyi ellátási láncok kihasználásával Európán belül és 100%-ban újrahasznosítható csomagolás alkalmazásával az érzékelők hatékonyan csökkentik a szén-dioxid-lábnyomukat a termékek szállítása és elosztása során, különös tekintettel a LEM működésének korlátaira.

Az új érzékelők sokoldalúak, és a vasúti iparban, szélturbinákban, hidrogén-elektrolizálókban, alacsony- és középfeszültségű változtatható frekvenciájú hajtásokban, indukciós hegesztésben, valamint egyenáramú hálózatok felügyeletében is felhasználhatók.

A LEM két új érzékelője kiemelkedő precizitást és erős jelerősséget kínál, 4 mA-tól 20 mA-ig terjedő áramkimeneti tartománnyal. A Hall elemek jobb teljesítményt nyújtanak a hőmérsékleti eltérés, az elektromos eltérés és a zaj tekintetében a nyitott hurkú alternatívákhoz képest. További előny a gyors válaszidő, amely az Eddy-áramok által a mágneses magban okozott aluláteresztő szűrő hatás kiküszöbölésével érhető el. Az új érzékelők ellenállnak a gyors áramváltozásoknak (dI/dt) és a nagyfrekvenciás jeleknek. Mag nélküli mérési architektúrájuk lehetővé teszi számukra a pontosság és a működés fenntartását még túláram jelenlétében is. Továbbá, az egyirányú tápegységük biztosítja az alacsonyabb energiafogyasztást és rendszerköltségeket a hagyományos kétirányú tápegységekhez képest.