Egy új Flow Research tanulmány szerint a vortex áramlásmérők piaca 2022-ben 380 millió dollárt tett ki, Kína pedig a nyolc földrajzi régió közül a legnagyobb bevételi volument szerezte meg (a világpiac 26,1 százalékát), amelyet Észak-Amerika és Nyugat-Európa követett. A „The World Market for Vortex Flowmeters, 7th Edition” című kiadvány előrejelzése szerint az éves összetett növekedési ütem (CAGR) évi 6,0 százalék lesz 2027-ig. Várhatóan Kína és az Ázsia/Csendes-óceáni régiók tapasztalják majd a leggyorsabb növekedést a vortex áramlásmérők piacán.

a

A vortex áramlásmérők sokoldalúsága, megbízhatósága és pontossága gazdaságos áron továbbra is stabil piaci növekedést eredményez. Ahogy nő a gőz és gáz mérésének iránti kereslet, a vortex mérők rugalmassága különböző folyadéktípusok–különösen a gőz–mérésében egyértelmű előnyt és fontos növekedési tényezőt jelent.

A vortex áramlásmérők számos alkalmazási területhez alkalmazkodnak A vortex áramlásmérők alkalmazási területei széles skálát fednek le, ami jól mutatja, hogy milyen sokoldalú ez az áramlásmérő technológia, valamint a rendelkezésre álló konfigurációk széles választékát.

A tömegáram mérés–amely fontos az átadási alkalmazásoknál vagy amikor a folyadék hőmérsékletének vagy nyomásának kompenzációjára van szükség a pontosabb mérés érdekében–az egyik leggyorsabban növekvő alkalmazási terület szinte minden áramlásmérő technológiában. A vortex áramlásmérők felszerelhetők a tömegáram, valamint a térfogatáram mérésére is, és ez fontos terméktulajdonsággá vált.

A vortex áramlásmérők olaj- és gáztermelésben, szállításban és finomításban való alkalmazása továbbra is jelentős bevételi forrást jelent. A világ hosszú távú energiaigénye egyre komolyabb lesz, ahogy nő a népesség és folytatódik a fejlődés. A földgáz átadása gyorsan növekvő piac, különösen a földgáz energiaforrásként való növekvő népszerűségével. 2017-ben az American Petroleum Institute (API) szabványt fogadott el a vortex áramlásmérők földgáz átadására való használatára, és valószínű, hogy ez az elfogadás hatással volt az energiaiparban való használatukra.

A vortex áramlásmérők legnagyobb egyedi alkalmazása azonban világszerte a gőz nem-átadási mérésében van. A gőz viszonylag nehezen mérhető folyadék kétfázisú tulajdonságai miatt. Olyan nehéz, hogy sem a Coriolis, sem az ultrahangos technológiák nem tudtak jelentős előrelépést elérni ebben az alkalmazásban, és a mágneses technológiák lényegében kizártak. A vortex mérők műszakilag jól alkalmazhatók mind a gáz, mind a gőz áramlásának mérésére, és használatuk lépést tart az iparág növekedésével. A vortex áramlásmérők tolerálják a gőz magas folyamat-hőmérsékleteit és nyomásait. Emellett széles mérési tartományt biztosítanak, amely lehetővé teszi a gőz áramlásának mérését különböző sebességeken a gyártási ciklus különböző pontjain.

A többváltozós vortex áramlásmérők különösen vonzóak a gőz és gáz áramlásának mérésére, és hozzájárulnak a vortex áramlásmérők piaci növekedéséhez. A többváltozós vortex mérőket először 1997-ben vezették be a VorTek és a Sierra Instruments közös vállalkozásában. Azóta más beszállítók is bevezettek többváltozós vortex áramlásmérőket, amelyek jelenleg az összes vortex áramlásmérő bevételeinek közel 24 százalékát teszik ki.

A többváltozós vortex mérők mérik a térfogatáramot, valamint a folyamat áramlási hőmérsékletét és/vagy nyomását, és ezen információk alapján meghatározzák a térfogatáramot, a hőmérsékletet, a nyomást, a folyadék sűrűségét és a tömegáramot. A tömegmérések csökkentik a térfogatmérésekben rejlő bizonytalanságokat, amelyek önmagukban nem tudják teljes mértékben figyelembe venni a nyomás- és/vagy hőmérséklet-változásokat a folyadékáramlásban–ami problémás, ha a mérőt gázáramlási alkalmazásokban használják.

A vortex áramlásmérők mérési képességével kapcsolatban említett egyik korlátozás az alacsony áramlási körülmények közötti teljesítményük. Működésük természetéből adódóan a vízelvezető rúdnak bele kell merülnie az áramlásba, hogy a lefelé irányuló örvényeket generálja, amelyek mérésével határozható meg a tényleges térfogatáram. Az alacsony áramlási körülmények nem rendelkeznek a szükséges folyadéksebességgel az örvények létrehozásához. Azonban több gyártó már kínál olyan modelleket, amelyek csökkentett furattal rendelkeznek a mérési ponton, ami lehetővé teszi, hogy a vortex áramlásmérők hatékonyabban és pontosabban mérjék az alacsony áramlásokat. Emellett a telepítési költségek jellemzően alacsonyabbak, mint a standard furatú mérőké, amelyeknek hosszabb egyenes csőszakaszra van szükségük a be- és kilépő oldalon.

Az egyvonalas és kétsoros csökkentett furatú vortex áramlásmérők egyre népszerűbbé válnak, és az ilyen típusokból származó bevételek várhatóan tovább növekednek 2027-ig.

A felhasználói igényekre válaszul, amelyek növekvő megbízhatóságot várnak el különböző alkalmazásokban, a gyártók két redundáns vortex mérő konfigurációt vezettek be: 1) egyetlen vízelvezető rúd két szenzorral és 2) tandemként közvetlenül az áramlásba kalibrált és telepített kettős vortex mérők. Mindkettő nagyobb mértékű mérési bizonyosságot és megbízhatóságot biztosít. Bár a hagyományos telepítés egyetlen vízelvezető rúddal és szenzorral még mindig uralja a piacot, az új tanulmány megállapította, hogy a felhasználók értékelik a mérési redundanciát, és hogy a szállítók magasabb növekedési rátákat érhetnek el a kettős konfigurációk népszerűsítésével.

Dr. Jesse Yoder, a Flow Research elnöke szerint: „A vortex áramlásmérők piaca erős és növekedésre van pozícionálva, különösen a gázáramlás mérésében. A vortex áramlásmérők sokoldalúak, pontosak és gazdaságosak–sok vortex mérő jobb, mint egy százalékos pontossági olvasásokat kínál, a folyadéktól és alkalmazástól függően. Könnyedén mérhetik a folyadék, gáz és gőz áramlását. Széles körben használják őket gőzáramlás mérésére, és képesek kezelni a túlhevített gőz magas hőmérsékleteit. Ezenkívül kedvező beszerzési, üzembe helyezési és fenntartási költségekkel rendelkeznek. Ezek a tényezők vonzóvá teszik a vortex mérőket azoknak az ipari vállalatoknak, amelyek az energia és más költségek csökkentésére törekszenek, energiahasználatot költséghelyként vizsgálnak és biztosítják a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) előírásainak való megfelelést.”

A Flow Researchről A Flow Research az egyetlen független piackutató cég, amelynek elsődleges küldetése az áramlásmérő és más műszerezési termékek és piacok kutatása világszerte. A Flow Research-t 1998-ban alapították Wakefieldben, Massachusetts államban, és áramlásmérő eszközökre specializálódott, valamint számos műszerezési területen végez piackutatási tanulmányokat. Ezeket a tanulmányokat beszállítókkal, forgalmazókkal és végfelhasználókkal folytatott interjúk alapján készítik. A témák között szerepelnek mind az új, mind a hagyományos áramlásmérő technológiák, valamint hőmérséklet-érzékelők, hőmérséklet-jeladók, szinttermékek és nyomásjeladók. A cég különös figyelmet fordít az energiaiparra, különösen az olaj- és gáztermelésre és -mérésre.