A mol a 80 milliárd forint értékű rendkívüli osztalék kifizetését tervezi. Ennek érdekében közgyűlésre szeretné hívni az INA részvényeseit.

Korábban a Mol nem csak, hogy megmentette a csődtől az INA-t, de nyereséges vállalatot csinált belőle. Most már az INA jelentős befektetési lehetőségekkel rendelkezik, ennek ellenére a horvát gazdasági minisztérium továbbra is megtagadja az engedélyt, hogy kőolaj és földgáz után kutasson Száva és Horvátország északnyugati területein.

refinery-514010_1280

Ennek hátterében az állhat, hogy horvát állam régóta át akarja venni az INA irányítását, de továbbra is a MOL rendelkezik a többségtulajdonnal. Horvát állam úgy tűnik megpróbálja ellehetetleníteni az INA további terjeszkedését, ami hosszútávon kihathat a vállalat jövőjére.

A MOL pénzügyi vezérigazgató-helyettese szerint készen állnak arra, hogy eladják részesedésüket, ha továbbra sem jutnak dűlőre a horvát kormánnyal.

Ennek lehet az első lépése a MOL javaslata, melyben napirendre kívánja tűzni az INA részvényeseinek közgyűlését. A közgyűlésen fogja a részvényesek támogatását kérni az osztalék kifizetéséről, mely az INA eredménytartalékából kerül kifizetésre.