A korábbi becsléseknél vastagabb lehet az Antarktiszt fedő jégréteg – állapították meg, egy négy éven át tartó méréssorozat adataiból. A kutatók egy víz alatti robot segítségével végeztek méréseket, az Antarktisz jege alatt.

A robot célja hogy egy részletes térképet hozzon létre az a déli jégtakaróról. Négy éves munka után egy 3D-s térképet tudtak létrehozni a kinyert adatokból. A kutatás rávilágított arra, hogy a jég víz alatti része többnyire 1,4 – 5,5 méter vastag, de bizonyos helyeken a 17 métert is elérheti.

mhgpyRa

A kutatás ideje alatt, hat különböző ponton bocsátották vízre a Tengerfenéknek keresztelt robotot, mely mérései 50 hektárra terjednek ki.

Ezt a speciális mérő robotot a Woods Hole Óceánkutató intézet fejlesztette ki, amely a szükséges adatokat két felfelé néző szonárjával gyűjti. A robot dupla hajótesttel rendelkezik a nagyobb stabilitás érdekében, két méter hosszú és közel 200 kilógramm a súlya.

Ezelőtt csak a jégtörő hajókról tudták megfigyelni a jégtáblákat, illetve lassú és sok munkával járó fúrásokkal tudták megállapítani a pontos vastagságát. A jég megméréséhez a műholdas vizsgálat sem tudott pontos eredményeket hozni, a jeget borító hó miatt. Ezen módszerek kiváltására jött létre ez a projekt, mely minden eddiginél pontosabb és részletgazdagabb képet tár elénk a vízalatti jégrétegről.