A tamási önkormányzat termelői kút fúrásával akarja hasznosítani a geotermikus energiát. A projekt közel másfél milliárd forintba fog kerülni, melyhez öt százalékos támogatást nyert el az önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program forrásaiból.

A mélyben található termálvíz vélhetően meghaladja az 50 Celsius fokot. A kút a tervek szerint percenként 500-900 litert fog kinyerni percenként. A termelői kúton kívül egy másik 750 méter mély kutat is fúrnak, amelyen keresztül a kitermelt vizet fogják visszajuttatni.

mhY6kAi

A termálvizet 4,7 kilométernyi távvezetékeken keresztül fogják elvezetni. Így oldják meg az iskolák, középületek, óvodák, rendelőintézetek és a polgármesteri hivatal fűtését.

Az önkormányzat szerint így a földgázfogyasztásuk 60 százalékkal zuhanni fog, ami nem csak óriási megtakarítást fog nyújtani hosszútávon, de jelentősen csökkenti az üvegházhatásért felelős széndioxid kibocsátásukat is.

A vezetéket úgy tervezték, hogy később bővíthető legyen, így idővel a környező lakótelepek is át tudnak állni az új rendszerre. A teljes rendszer 2015 nyarára fog elkészülni.