Az akkreditációs folyamatok megkezdődtek annak érdekében, hogy a Miskolci Egyetem gépészmérnöki és informatikai kara jövő évtől Jármű ipari alapképzést indíthasson. Ezt hivatalosan is közölte az egyetem dékánja Miskolci sajtótájékoztatóján.

A mérnök hallgatók az alapképzést követően számos mesterképzés közül választhatnak, majd fojtathatják tanulmányaikat PhD képzésben ugyancsak jármű ipari mérnök szakon.

autoAz egyetem dékánja, Bertóti Edgár szerint, Miskolc az ipar, tudás, és kultúra hármas egységére épülő, "Közös jövőnk" szlogennel ellátott, autóipari életpálya modellt szeretne kidolgozni. Tervei szerint ezek a fejlesztések további befektetőket fognak a régióba vonzani. Ez indokolja Magyarországon a járműipari szakmérnökök képzésének beindítását a Miskolci Egyetemen.

A felsőoktatási intézmény közel félmilliárd forintot nyertek uniós pályázaton egy járműipari projektre. A projekt az Autech nevet kapta, amelyen több száz kutató és fejlesztő fog részt venni. Alapvetően az egyik legfontosabb fejlesztési területével fognak foglalkozni, a járművek tömegének csökkentését fogják vizsgálni, sok nemzetközi kutatáshoz hasonlóan.