November közepén Alaszka legaktívabb tűzhányója ismét kitört. A Pavlof nevű vulkán környezetéből először november 12-én érkeztek adatok a megnövekedett szeizmikus aktivitásról és kisebb hamukitörésekről. Az elkövetkező napokban megindult a láva a vulkáni csúcstól északra levő kürtőből. A kúp alakú rétegvulkán (sztratovulkán) jéggel borított északi oldalát hamar törmelék lepte el. Ez azonban nem látszik az alábbi két űrfelvételen, amelyek november 15-én készültek. A területet ugyanis vastag felhőtakaró fedte. Ekkor a kitörésből származó hamufelhő azonban jócskán a felhőréteg fölé, mintegy 9 km-es magasságba jutott, ami már elég ahhoz, hogy az utasszállító repülőgépek forgalmát megzavarja.

pavlof_vulcan_01

A természetesnek megfelelő színeket mutató űrfelvételt az amerikai Landsat-8 műhold OLI (Operational Land Imager) berendezésével készítették a Pavlof hamujáról, november 15-én. (Kép: NASA EO / Jesse Allen / U.S. Geological Survey)

pavlof_vulcan_02

Ugyanazon a napon a NASA Aqua műholdjának MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszere is készített képet a vulkán tágabb környezetéről – vagyis nagyobb látómezővel, de kisebb felbontással. (Kép: NASA EO / Jesse Allen / LANCE MODIS Rapid Response Team)

November 16-án estére aztán a szeizmikus rengések hirtelen abbamaradtak, a hamukitörés leállt. A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy néhány napos vagy hetes szünet máskor is előfordult már a Pavlof aktivitása alatt. Így még korai lenne azt hinni, hogy a mostani kitörési ciklusnak vége. A Pavlof legutóbbi jelentősebb kitörése 2013 májusában volt.