A elkövetkezendő években szükségszerűvé válik a Fémipari szakemberek képzése – mondta Szűcs György az Országos Fémipari Ipartestület elnöke. Az ágazat számára fontos a szakember utánpótlásának biztosítása, ezért a szakképzésre és az újabb a termelést támogató ipari udvarok kialakítására szeretnének nagyobb hangsúlyt fordítani.

Az Ipartestületek Országos Szövetségéhez (IPOSZ) tartozó szakmai tagszervezet a napokban átnézte a fémiparosok helyzetét, és aktualizálta a következő évekre szóló programját.

mIa0R5c

Szűcs György szerint a fémipar egyre fejlődő ágazata a magyar gazdaságnak, ennek ellenére egyre nagyobb a munkaerőhiány, főleg a gyakorlatorientált, magasan képzett szakemberek hiányoznak.

A szakma fontosnak tartja az utánpótlás biztosítását, a szakképzésben való aktív részvételt, illetve a duális szakképzés megvalósítását. Ezen célok eléréséhez szakmai összefogás szükséges. Mindezeken felül, az ágazat fejlődése érdekében fontosnak tartják, hogy minél több helyen jöjjön létre ipari udvar nevet viselő termelői szövetkezet az OFI pártfogásában. Ez segítene a helyi fémipari kisvállalkozásoknak, iparosoknak munkalehetőségek megszerzésében és az értékesítésben.

Az OFI elnöke bízik abban, hogy az Európa uniós pályázatok között találnak fejlesztési forrást az ipari udvarok létrehozására. Az OFI jelenleg 50 kisipari vállalkozást tömörít, és további 150-200 vállalkozással áll közvetlen kapcsolatban. Az Országos Fémipari Ipartestület mindemellett tagja az európai fémipari szervezeteket tömörítő Európai Fémipari Uniónak is.