Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos egy fontos tényre világított rá: Mivel a tudomány, főleg a fejlesztés és az innováció iparszerűvé vált, olyan nemzeti programokat kell finanszírozni, amelyeknél világosan látszik, milyen terméket vagy szolgáltatást eredményeznek.

Továbbá azt is hangsúlyozta - szeretné, hogy tényleges iparági program jöjjön létre. Hiszen így fel tudják használni azokat az innovációkat, amelyekkel hatékonyabb napelemeket és energiaellátást hozhatnak létre, ezáltal biztonságosabban tudják majd eljuttatni az energiát fogyasztókhoz.

Január elsejétől megújul a kutatás finanszírozási rendszer Magyarországon, illetve olyan nemzeti programok indulnak el, amelyek a termék kutatástól egészen a kész termékig lefedik a projektet. Ezzel a magyar ipar növelheti a versenyképességét nemzetközi szinten.

Több hiányos fékész terv van, amiket össze kell tudni kapcsolni egy olyan programmá, aminek a végeredménye egy szolgáltatás vagy termék, ezen a programok akár nemzetközi forgalmazásra is kerülhetnének.

A konferencia iránti nagy érdeklődés mutatja a téma fontosságát. A JÁK szerint erősíteni kell a hazai e-mobilitás fejlesztését, lehetőséget kell teremteni arra, hogy szakemberek, kutatók megtalálják az összhangot az iparág képviselőivel.