Egy új technológia révén könnyebben, az eddigieknél gyorsabban kommunikálhat Stephen Hawking, a világhírű elméleti fizikus. Hawking professzor súlyos mozgatóideg-sorvadásos betegségben szenved, ami tolószékbe és teljes némaságra ítélte. Hosszú ideje már egy több mint két évtizedes speciális beszédszintetizátor segítségével kommunikál a külvilággal, az új eszköz ezt váltaná le. A jelenlegi technológia a két évtizeddel ezelőtti állapotához lett tervezve, azonban az állapota tovább romlott így a kommunikációs készsége a percenkénti 1 szóra lassult.

Stephen Hawking NASA 50th

Stephen Hawking (NASA HQ)

Két informatikai cég, kidolgozott egy jóval fejlettebb technológiát, amelyet kedden mutattak be Hawking professzornak és a világsajtónak.

Az új szoftver a kommunikációt a tízszeresére gyorsítja egy előre következtető algoritmussal, a szó töredékéből próbálja előre jelezni, hogy melyik az aktuális szó.Ehhez hasonló megoldások az okos telefonokban már régóta működnek az üzenetküldő funkciók felgyorsítására, ám ezt a technológiát jelentősen tovább kellett fejleszteni. A szoftver el lett látva a professzor betegsége által megkövetelt szándékfelismerő képességgel is.

Az új technológia egy dolgon nem változtatott, továbbra is a tudós védjegyévé vált kissé robotszerű beszédhangot használja.