Budapest, 2014. október 15. – A Schneider Electric, az energiamenedzsment nemzetközi szakértője bejelentette, hogy kutatás-fejlesztési együttműködési megállapodást kötött a nukleáris energiaágazat piacvezetőjével és a megújuló energia megoldások meghatározó szereplőjével, az Arevával. A két vállalat K+F megállapodásának célja egy új energiatárolási technológia, az „áramlásos” akkumulátor kifejlesztése, mely bróm-hidrogénsav és a hidrogén reakciójával biztosítaná a villamos áram előállítását és tárolását.

Az Európai Unió finanszírozásával induló projekt keretében a Schneider Electric és az AREVA az EnStorage vállalat által tervezett, 50 kW-os áramlásos akkumulátor prototípusát optimalizálják majd egy 150 kW teljesítményű bemutatómodullá, így valós körülmények között tesztelik az innovatív technológiát. A végső cél egy versenyképes, nagy hatékonysággal bíró megoldás létrehozása a megújuló energiák integrációja érdekében.

A kooperáció során a tárolási megoldás gyártásáért, integrációjáért és telepítéséért felelős AREVA vezeti a projektet, míg a Schneider Electric feladata a kiegészítő energiaátalakító rendszer tervezése, gyártása és telepítése.

„Az AREVA vállalattal kötött egyezményünk megerősíti elkötelezettségünket a biztonságos, megbízható, hatékony és környezetbarát energiagazdálkodási megoldások kidolgozása iránt. Ez a tárolási technológia kellő rugalmasságot és stabilitást biztosít majd a megújuló energiák integrációjának területén” – mondta Frédéric Abbal, a Scheider Electric Energia üzletágának ügyvezető alelnöke.

Az AREVA és a Schneider Electric 2014 februárjában stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a hidrogén-előállításon és üzemanyagcellához kapcsolódó technológiákon alapuló energiagazdálkodási és -tárolási megoldások bevezetéséről az AREVA Greenergy Box™ termékéhez kapcsolódóan.

„Az energiatárolási piac rendkívül gyorsan változik, és erős versenyhelyzet jellemzi. A jövő energiaigényeinek kielégítése érdekében az AREVA bővíti portfólióját az áramlásos akkumulátor technológiájával, valamint kiterjeszti partnerével, a Schneider Electric vállalattal kötött kooperációját” – mondta Louis-François Durret, az AREVA Renewables vezérigazgatója