A szegedi Hilase Fejlesztő, Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. európai uniós forrás segítségével egy új típusú levegőminőség mérő műszert fejleszt. A készülék képes a szálló por veszélyességének valós idejű mérésére és kijelzésére.

Hilase mellett részt vesz a projektben a Szegedi Tudományegyetem, a Videoton Holding Zrt. és a Pannon Egyetem is. A kutatáshoz 242,18 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el az Új Széchenyi Terv keretében.

smog

A készülék kategóriájában teljesen újdonságnak számít, hiszen kompakt, folyamatos és automatikus módon is tud működni. További különlegessége, hogy fotoakusztikus módon működik, mellyel nem csak a szálló por mennyisége mérhető, de a kémiai összetétele és egészségkárosító hatása is. Továbbá ezzel a technológiával könnyebben kideríthető a szennyezés forrása is, ami elősegítheti az uniós elvárást mely a szálló por koncentrációjának csökkentését tűzte ki célul.

2015. május végére fog teljesen elkészülni a végleges eszköz. Először az eszköz alkalmasságát fogják vizsgálni, később több helyre is ki fogják telepíteni további tesztelésre. A műszer gyártása vérhatóan 4-5 éven belül kezdődhet csak meg, az árát próbálják a piaci eladhatósághoz megfelelően csökkenteni.