A mars felszínét kutatók, már hosszú ideje tanakodnak, miért emelkedik egy óriási hegy, nem messze az űrjármű landolási pontjától (Gale kráter).

Kutatók most bejelentették, hogy megtaláltak a magyarázatot. Arra jutottak, hogy a képződmény üledékrétegekből áll, mely egy tó vizéből rakódhatott le, amely több tízmillió év alatt töltötte fel a medencét. Később, a tó eltűnése után alakultak ki az alacsony síkságok, az egykori tó medrében, feltehetően a szél hatására.

mars layered rocks

Ha ezek a feltételezések igaznak bizonyulnak, akkor az, megváltoztathatja elképzeléseinket a múltbéli Mars felszínéről. Az éghajlat sokkal melegebb és nedvesebb volt az első kétmilliárd évében, mint ahogyan azt korábban véltük. Az ősi Marson heves esőzések és havazások lehettek, hogy ez a nedvességtartalom megmaradhasson.

A Curiosity több mint egy éven át végzett geológiai megfigyeléseket, miközben a nagy csúcs irányába haladt. Útja során számtalan esetben is üledékrétegekkel találkozott, amelyek valószínűleg ősi folyók nyomai lehetnek.