Most először sikerült svájci ás holland kutatóknak a sötét anyag létére utaló jeleket találni.

sötét anyag

A sötét anyag, egy rejtélyes anyagfajta, amely nem figyelhető meg csillagászati módszerekkel, jelenlétére csupán a látható anyagra és a kozmikus háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból lehet következtetni. Úgy vélik, a világegyetem tömegének közel 23 százalékát sötét anyag alkotja.

Az európai Űrügynökség röntgencsillagászati műhold adatait elemezve vontak le új következtetéseket a Lausanne-i Műszaki Egyetem részecskefizikai és kozmológiai laboratóriumának kutatói. A Perseus-halmaz és az Androméda-galaxis által kibocsátott röntgensugárzás spektrumában egy gyenge atípusos foton kibocsátást vettek észre. Úgy vélik, hogy azt a sötét anyag bocsáthatja ki magából, hiszen egy olyan területről érkezik, ahol egy nagyobb sötét anyag koncentrációt gyanítanak.

Elvégezték a méréseket hasonló feltételezhetően sötét anyagot koncentráló területeken, és ugyan erre a megfigyelésre jutottak. Úgy tűnik, felfedezték a sötét anyag részecskéinek bomlásából eredő sugárzást, ami mostantól segíthet bemérni a sötét anyag elhelyezkedését.