Egy az egyesült államokban található új adatközpont teljes mértékben megújuló forrásból termelt villamos energiával táplálja szervereit. Ehhez szennyvíztisztítóból származó biogázt konvertál árammá és vízzé. A pilot projektet, amely nemrég kezdte meg működését, a Siemens valósította meg, a Microsofttal és a FuelCell Energy-vel együtt. Az adatközpont nincs rákötve a nyilvános elektromos hálózatra.

A rendszerhez a Siemens fejlesztett és telepített intelligens vezérlő és monitoring rendszert valamint energia-menedzsment szoftvert, úgy hogy a szervereket mindenkor megbízhatóan lehessen ellátni árammal. A partnerek ezzel kívánják demonstrálni, hogy kritikus installációkat is megbízhatóan lehet működtetni. A Cheyenne-ben (Wyoming állam) működő kis adatközpont 200 szerverből áll. A víztisztító emésztő tankjaiban keletkező biogázt (metánt) az adatközpontba vezetik, ahol egy 300 kW-os tüzelőanyag-cella konvertálja azt elektromos energiává elektrokémiI (égetésmentes) folyamat keretében.

Az adatközpont 250 kW-nyi áramot használ saját céljaira, a maradékot pedig a szennyvíztisztító használja fel, ezzel csökkentve saját energiaköltségét. A kis pilot rendszerben ugyanazokat a szigorú követelményeket kell betartani, mint nagy adatközpontoknál. A szerverek áramellátásának abszolút megbízhatónak és megszakításmentesnek kell lennie a költséges adatvesztéseket elkerülendő.

Emellett az áramellátásnak magas minőségi követelményeket is ki kell elégítenie, mivel néhány milliszekundumos feszültségcsúcsok és -letörések is hibákat okozhatnak az IT rendszerben.