Egyre inkább online üzenet és hangküldő szolgáltatások felé fordulunk, az idei felmérések szerint. Egyre többen használják ezeket a lehetőségeket, melyek elterjedése az okos-telefonoknak köszönhető, a hagyományos telefonálás és szöveges üzenet küldések száma mérhetően kezd visszaesni.

buék

Ezt alátámasztják a Magyar Telekom felmérései is, mely az ünnepek alatt generált mobil-internetforgalom 35 százalékos emelkedését mutatja. A Magyarországon elérhető legfejlettebb mobilinternet technológia, a 4G, használatának több mint megháromszorozódását mérték.

A megszokott szilveszteri és karácsonyi sms-ek helyett sokan inkább valamilyen online üzenetküldési módot választottak. Ez jól mérhető az sms küldések számának csökkenésében. Hazánkban csak néhány éve kezdett igazán elterjedni az okos telefon használat, ez elterjedés növekedésével párhuzamosan szinte azonos mértékben csökkent az sms használat.

A telekommunikációs piac folyamatosan reagál az ehhez hasonló változásokra, hiszen egy rohamosan fejlődő ágazatról van szó. Újabb és újabb előfizetési csomagok jelennek, meg amik kiemelten tartalmazzák a mobil-internet használatot.