A felvillanást a Tejútrendszer közepében elhelyezkedő Sagittarius elnevezésű szuper masszív fekete lyuk felől érkezett. A jelenséget amerikai és német csillagászok, a Nasa röntgencsillagászati műholdjának segítségével figyelték meg. A megfigyeléseik lényegesek lehetnek a fekete lyukak vizsgálatának szempontjából.

black hole

Minden nagy galaxis így a tejútrendszer centrumát fekete lyukak képzik, ezért is fontosak ezek a vizsgálatok. A tejútrendszer közepében a Napunk tömegének négy és félszeresen felülmúló fekete lyukat 1999 óta folyamatosan figyelik. A mostani villanás azért rendkívüli, mert az átlagos kifényesedéseinél 400-szor fényesebb röntgenfelvillanást jelent.

Erre az átlagon felüli felvillanásra több lehetséges magyarázatot is találtak. Az egyik elméletet egy nagyméretű aszteroidával magyarázzák, amelyet szétszaggatott a fekete lyuk. Az eközben felhevült törmelék hozhatta létre a sugárzást mielőtt még bekebelezte volna a fekete lyuk. A másik magyarázat a mágneses tér változásaira vonatkozik, amikor a mágneses mező energiája mozgási energiává alakul át, a jelenség a részecskék felgyorsulását és hőképzést eredményez, ami röntgen felvillanást okoz.

Jelenleg még nem tudják teljes biztonsággal megállapítani, hogy melyik jelenség lehet a felvillanás pontos magyarázata.