A Siemens szállítja az automatizációs technológiát a leghosszabb és egyik legmodernebb vérminta-feldolgozó sorhoz. A 200 m hosszú sor képezi az ún. Lab of the Future “szívét”, amellyel a világ egyik vezető labor-szolgáltatója, a Quest Diagnostics új irányt akar kijelölni ebben az ágazatban. Az ez évre kitűzött elkészülte után a Marlborough-ban (Massachusetts állam) működő labor óránként több ezer vérmintát fog feldolgozni.

A Siemens Healthcare Diagnosztikai divíziója Kémia, immunoassay és IT osztályainak automatizálási specialistái tervezik és építik meg az Inpeco automatizálási szolgáltatóval közösen az új a feldolgozó sort. A minták adagolásától a raktározásig az új sor a legkülönfélébb vérvizsgálatokat egyetlen rendszerben kapcsolja össze.

Az automatizációs megoldás megnöveli a mintaátbocsátási teljesítményt, csökkenti a manuális műveleteket és ezzel a hibakockázatot. Ugyanakkor csökken az egy mintára eső feldolgozási idő, és a labor termelékenysége lényegesen megnő.

A kihívás egy ilyen átfogó koncepciónál abban rejlik, hogy egy klinikai labor sok különféle munkafolyamatát és elemzési területét egyetlen sorban kell összefogni. Ez a szóban forgó univerzális és testre szabott automatizálási megoldásnak köszönhetően optimálisan valósul meg.

Az új hűtőraktárban kereken 500 000 minta tárolható

A rendszer a különféle tartalmú (vér, vizelet, vérszérum) mintacsöveket vonalkód-címkék alapján teljesen automatikusan dolgozza fel. A mintatartókat a robotkarok többsávos szállítószalagokra helyezik, amelyek azokat a megfelelő diagnosztikai állomáshoz továbbítják. Szükség szerint a sürgős esetek mintái automatikusan “előző sávon” haladhatnak. Az analizáló állomásokon pipetták veszik ki a mindenkor szükséges mintamennyiséget, úgyhogy a mintaanyag eddig szokásos, több próbacsőre való szétosztása elmarad. Egy-egy minta mérési adatai és a soron elfoglalt pozíciója bármikor lekérdezhető, és az is látható, hogy mikorra  lesz  meg valamennyi eredmény. A raktározás is teljesen automatikusan történik, miáltal mindenkor rendelkezésre áll a megfelelő minta.

A Lab of the Future pontosan a Quest Diagnostics igényeinek megfelelően van kialakítva. Egyebek mellett a sorba bármikor beiktathatók más gyártók további analitikai készülékei. Újdonságnak számít a hűtőraktár 500 000 mintányi kapacitása is. A jövőben a Siemens és az Inpeco lesznek az előnyben részesített ajánlattevők, ha a Quest Diagnostics további klinikai laborokban kívánná megvalósítani ezt az automatizálási megoldást.