Egy tízezer önkéntes részvételével végzett kísérletből az derült ki, hogy könnyen feltérképezhetik személyiségünket a közösségi oldalakon LIKE-olt tartalmakból.

Az nyilvánvaló, hogy könnyen kideríthető a kedvenc sportolónk, focicsapatunk, vagy esetleg, hogy mi a politikai hovatartozásunk. De egy számítógépes program ezen túlment, és sokkal mélyebb tulajdonságokat is ki tud nyerni az adatokból. Sőt arra jutottak, hogy a számítógép jobban megtud ítélni minket minta saját barátaink.

Persze személyiségünk sokkal összetettebb annál, mint amit a gép képes megtudni. Viszont az eredmények alapján a számítógép a legtöbb esetben jobb eredményt ért el a megítélés szempontjából, mint az ember.

A Cambridge-i Egyetem kutatói úgy érték el ezt az eredményt, hogy a különböző „tetszik” gombra kattintásokat különböző személyiség jegyekhez párosították. A résztvevők kitöltöttek magukról egy személyiség tesztet. Majd megkérték a kollégáikat, barátaikat és családtagjait, hogy írjanak egy jellemzést róluk.

personality

Ezeket az adatokat vetették össze, arra a következtetésre jutottak, hogy minél több „tetszik” áll a rendelkezésükre, annál inkább a gép tudta jobban meghatározni az illető személyiségét.

150 tetszik elemzésével a gép jobb jellemzést adott, mint az illető családtagja, 300 tetszik adataival viszont túlszárnyalta az illető párját is. Ez azért is meglepő, mert az átlagos Facebook-használók adatlapja nagyjából 227 tetsziket tartalmaz.

El kell gondolkodnunk azon, hogy ezek az adatok megfelelő helyen vannak-e a világhálón. Illetve, hogy származhat e valamilyen negatívumunk a dologból. Lehet, hogy a jövőben a fejvadász cégek már az interjú előtt elutasíthatják jelentkezésünket egy állásra, ha úgy ítélik meg, hogy nem megfelelő a személyiségünk a poszt betöltésére? De talán ennél nagyobb visszaélések forrása is lehet ez az adathalmaz, amit magunk után hagyunk.