A computerek fejődésével az ellenük irányuló támadások is egyre gyorsuló ütemben nőnek. Az idén például elterjedőben vannak a zsaroló programok illetve a fizetési rendszerekhez kapcsolódó támadások.

computer

A kutatások szerint már nem a pusztítás és a vírusfertőzés a cél, hanem a jelszavak, belépési adatok megszerzése vagy terheléses támadások annak érdekében, hogy pénzt, vagy pénzt érő adatokat és jelszavakat szerezzenek.

Manapság alig észrevehető akár hosszú évekig is eltartó támadásokat indítanak, általában üzleti szférát és pénzintézeteket megcélozva. 2010 és 2014 között 53 ilyen támadást észleltek, a 2014-es év során viszont megduplázódott az ilyen esetek száma.

Továbbá divatba jöttek a zsarolóprogramok amelyek. Használhatatlanná teszik a számítógépet vagy az okos telefont, és a sértett csak pénzért cserébe kaphatja meg a feloldó kódot. Ez a technika persze csak akkor válik be, ha a megbénított eszköz valóban nagy összeget érő információt tartalmaz.

Fontos, hogy operációs rendszerünket rendszeres frissítése mellett az értékes adatainkat is lementsük valamilyen külső tárolóeszközre.