2003 karácsonyán a Mars felszínére küldték a Beagle-2-t, amellyel aztán megszakadt a kapcsolat.

Most, több mint egy évtized múltán úgy tűnik, megvan az a hely, ahol a Marsra ért a Beagle-2. Az egység felfedezésére az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szonda nagyfelbontású Mars-felvételeinek átfésülése adott lehetőséget.

A Beagle-2-t 2003. december 19-én engedte önálló útjára a vörös bolygóhoz érkező, azóta is a Mars körüli pályán keringő és jól működő európai Mars Express űrszonda. A tervek szerint a Beagle-2-nek hat nappal később kellett volna landolnia a felszínen. De rádióadást soha nem lehetett hallani felőle, hiába „fülelt” a Mars Express és a szintén a Marsnál dolgozó amerikai Mars Odyssey űrszonda. Eddig azt sem tudták, hogy vajon a tervezett helyszín közelében, és egyáltalán épségben elérte-e a felszínt.

Beagle_2 KÉP: ESA

Bár a képeken az alig 2 m-es Beagle-2 természetesen nem valami nagy részletességgel látszik, az megállapítható, hogy valójában sikeresen (pontosabban majdnem sikeresen) le tudott szállni. Ez azt jelenti, hogy a légköri belépés, az ereszkedés, a fékezés folyamatai minden bizonnyal rendben működtek, ami fontos információ a programban részt vevő, sőt a készülő európai marsi leszállóegységeket fejlesztő szakemberek számára. Ami láthatólag nem sikerült, az a szonda négy napelemszárnyának kinyitása. Valószínűleg csak egy, esetleg kettő vagy három nyílt ki közülük. Ez egyben magyarázatot kínál arra is, hogy miért nem sikerült venni a Beagle-2 rádióadását, hiszen az antennáját elfedték a ki nem bontott napelemszárnyak.