Az új fejlesztésű Eco Slide Disc Solution révén a Siemens Metal Technologies meleghengerművek üzemeltetőinek utólag is beszerelhető oldalvezető gerendákat kínál a lemezszalag befutásához, amelyek tízszer hosszabb használati időt tesznek lehetővé a hagyományos kopólécekhez (lemezekhez) képest.

A megoldás „szíveként” szimultán forgatható kopótárcsák szolgálnak, amelyeket a befutó oldalvezetőkbe integrálnak. Ezeket a kopási határ elérésekor egymással szimultán akár nyolcszor is el lehet fordítani, így mindannyiszor új csúszófelületet adnak. Sőt, a tárcsák átfordíthatók a hátoldalukra, miáltal mindkét oldaluk kihasználható. Ez optimálja a szalagvezetést; elmaradnak a termelést akadályozó és intenzív humánerőforrás-igényű ¬‒ a biztonsági zónában elvégzendő ‒ csereműveletek, és a kopó alkatrészek költsége akár 75%-kal is csökken. Az Eco Slide Disc-ek a linzi (Ausztria) voestalpine Stahl GmbH-nál 2014 augusztusa óta sikeres folyamatos használatban vannak.

A meleg szalagok eladható tekercsekké való csévélése erős kopást okoz a csörlő befutó oldali oldalvezető lécein. Ezért a vezető léceket gyakran, néha naponta is cserélni kell, ami tetemes üzemeltetési, karbantartási és raktározási költségekkel jár. A cserét ezért legtöbbször a munkahengerek váltása miatti rövid (kb. 10 perces) hengerlési szünetek alatt végzik el. Az Eco Slide Disc rendszer robosztus kivitelű és karbantartás-mentes forgatható moduljai lehetővé teszik a kopótárcsák termelés alatti szimultán elfordítását.

A tökéletesített szalagvezetés révén lecsökken a szalagszélek sérülésének kockázata, és egyben megnő a kopó részek életciklusa. A szalagfelületek hibáinak veszélye, amelyeket a lehulló és a kopólemezeken megtapadó szalagszél-olvadékok (égő forgácsok) okoznak, a csúszókorongok (slide discs) folyamatos forgatásával elkerülhető, ill. csökkenthető. Elegendő az 1-2 hetenként esedékes karbantartási műszak alatt cserélni a kopótárcsákat. Elmaradnak számos hengerdében a drága kopóléceken végrehajtott javító hegesztési és köszörülési munkálatok.

A voestalpine Stahl GmbH-nál a kopótárcsák kéthetes tartós használata alatt 3 638 tekercs készült el összesen 2 800 km hosszban.