Újabb, immár a harmadik taggal bővült az amerikai katonai mobil távközlési műholdrendszer.

A starthoz a kerek kétszázadik Atlas–Centaur hordozórakéta-konfigurációt használták. A Centaur végfokozat ezúttal egy Atlas-5 típusú rakéta tetején repült. A felemelkedés után mintegy 3 órával érte el a kijelölt pályát a hasznos terhével. Az indítás a floridai Cape Canaveralről, magyar idő szerint január 21-én 2:04-kor történt. A Mobile User Objective System, az amerikai haditengerészet fennhatósága alá tartozó mobil távközlési műholdrendszer harmadik műholdja meglehetősen nagy tömegű, mintegy 6,8 tonnás. Így az Atlas-5 jelenleg használatban levő legnagyobb tolóerejű, 551-es változatára volt szükség a pályára állításához. A műhold igen elnyúlt, az Egyenlítő síkjához képest 19°-os hajlásszögű átmeneti pályára került, ahonnan saját erejéből kapaszkodik fel az 1 napos keringési idejű, kb. 36 ezer km magasan húzódó végleges geoszinkron pályájára.

A MUOS biztonságos 3G mobil távközlési szolgáltatást nyújt a harcoló alakulatoknak – hajókon, tengeralattjárókon, repülőgépeken, szárazföldi harcjárműveken, a katonáknál levő terminálok segítségével. A műholdak – amelyekből összesen öt lesz, ha várhatóan a jövő év végére mindet felbocsátják – egyfajta mobiltelefonos átjátszó toronyként üzemelnek, csak nem a földön, hanem az égen. A teljes kiépítettségében négy működő és egy tartalék műholddal a MUOS globális lefedettséget nyújt majd.

A mostani volt az Atlas-5 idei első indítása. A rakétát üzemeltető United Launch Alliance vállalat 2015-ös terveiben még 12 start szerepel, Atlas és Delta hordozórakétákkal.

Az Atlasok kezdetben még, mint katonai rakéták kerültek felhasználásra. Ezekből összesen kb. 350 épült az első, 1957. december 17-i próbarepülés óta. Az űrkutatási hasznosítású Atlas rakéták karrierje egy évvel később, az első SCORE műhold indításával kezdődött, de ilyen rakéta juttatta a világűrbe az első amerikai űrhajósokat is a Mercury űrhajók fedélzetén.