Amerikai kutatóknak nagy energiájú lézerimpulzusokkal sikerült létrehoznia egy különleges fémfelületet.

vizlepergeto fem

Az eljárás során a másodperc ezerbilliomod részéig tartó lézerimpulzusokkal bombázták a fém felületét, így létrehozva egy merőben új tulajdonságokkal bíró nanoszerkezetet. A fém felszínének megváltoztatásával az víztaszítóvá vált.

Normális esetben a vízcseppek megtapadnak és szétterjednek a fém felületén, de az új eljárásnak hála a víz könnyedén lepereg. Így, hogy a víz nem marad, a felületen magával rántja a porszemcséket is, ezáltal a felület rendkívül könnyen tisztíthatóvá is válik.

fémbevonat_illusztráció-01

Az így létrehozott anyag még a teflon felületnél is nagyobb taszítást biztosít. A teflon felületet 70 fokos szögben kell megdönteni, hogy a víz, lefolyjon róla, addig az új eljárással kezelt fémet elég csak 5 fokos szögben megdönteni.

A lézerimpulzusos kezelést a jövőben használhatják rozsdamentes fémek előállításánál illetve különleges alkatrészeknél, amelyeknél fontos lehet a jegesedés mentes réteg létrehozása. Ilyen felületek létfontosságúak a repülőgépgyártásban, de a mindennapi életünkben is hasznosak lehetnek.

A technológia gyakorlati alkalmazásához még további fejlesztések szükségesek. Az eljárást eddig platina, titán és sárgarézlemezen tesztelték, és egy közel 6,5 négyzetcentméternyi felület kezeléséhez egy óra volt szükséges.