A személyi számítógép harmincadik évfordulójának alkalmából a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat felvázolta, hogy milyen módon fogja befolyásolni az életünket a számítástechnika, az elkövetkezendő harminc évben. A cég jövőképe szerint harminc éven belül egy teljesen robotizált világban élünk majd, és virtuális valóságban burkoljuk magunkat.

robots

A robotizált és automatizált folyamatok már most megfigyelhetőek az életünkben, egyre több kényelmi funkció jelenik meg a háztartási gépekben, ami előrevetítheti a robotok teljes körű megjelenését. Már most vannak mindenki számára elérhető kis porszívórobotok, amik automatikusan bejárják a lakást. Habár ezek az eszközök még távolról sem tekinthetők megszokott jelenségnek, szép lassan beszivároghatnak minden háztartásba.

Ebből kifolyólag az összes rutinszerűen végezhető munkát valószínűleg robotok fognak elvégezni. És egy külön nagy ágazat fog a robotok szoftvereinek fejlesztésével foglalkozni.

De a Kaspersky Lab továbbmegy ezen és azt állítja, hogy a határok elfognak mosódni az ember és robot között. Az ember testbe mesterséges szervek és protézisek lesznek beépítve. A szervezetünket a vírusoktól és betegségektől nanorobotok fogják védelmezni, amelyek közvetlenül a beteg szövetet tudják majd kezelni, és mikrosebészeti eljárásokra lesznek képesek.

A 3D nyomtatás ki fogja váltani egyes termékek tömeggyártását, az emberek otthon személyre szabhatóan legyárthatnak maguknak akármilyen háztartási eszközt, vagy tárgyat.

Hogy ebből mi fog, valóban megvalósulni azt nem tudhatjuk. Minden esetre a jelen korban is sok olyan technológia létezik, már amit harminc éve még csak elképzelni sem tudtunk volna. Így talán ezek a jövőképek még csak a közelében sincsenek annak, ami valóban vár minket harminc év múlva.