A cég a kiemelt növekedésfejlesztési programoknak köszönhetően 10%-kal, 41,5 milliárd dollárra növelte a rendelésállományát. Az adózott nyereség 2,6 milliárd USD, az üzemi részvényenkénti hozam (EPS) 1,28 USD, míg az egy részvényre jutó nettó eredmény („basic EPS”) 1,13 USD. A portfólió optimalizálására tett lépéseink több mint 1 milliárd USD adózás előtti bevételt eredményeztek. Már a hatodik egymást követő évben sikerült plusz 1 milliárd dolláros költségmegtakarítást elérni. Folyik van a fenntartható értékteremtés felgyorsítását szolgáló Next Level stratégia bevezetése.

abb iroda

Kép: ABB

Éves eredmények összefoglalása · Az ABB a kiemelt növekedésfejlesztési programoknak köszönhetően 10%1-kal, 41,5 milliárd dollárra növelte a rendelésállományát · A kisebb volumenű, de rendszeres megrendelések állománya 5%1-kal, a nagy volumenű megrendelések értéke 50%1-kal, a pozitív book-to-bill arány (azaz a felvett rendelések és a leszámlázott szállítások aránya) 1,04-szeres3 · Az energetikai rendszerek (PS) divízió eredményei, valamint az alacsonyabb nyitó rendelésállomány éreztette a hatását, így az árbevétel 39,8 milliárd dollár lett · A PS-nél az üzemi EBIDTA2 nullszaldót mutat, míg a többi divízió üzemi EBIDTA marzsa stabil · Már a hatodik egymást követő évben sikerült plusz 1 milliárd dolláros költségmegtakarítást elérni · Az adózott nyereség 2,6 milliárd USD, az üzemi részvényenkénti hozam (EPS) 1,28 USD, míg az egy részvényre jutó nettó eredmény („basic EPS”) 1,13 USD · A szabad pénzeszközök állománya3 9%-kal bővült, a konverziós ráta3 110%-ra javult, a tőkearányos működési eredmény3 12,7%, ami 110 bázispontos erősödésnek felel · A portfólió optimalizálására tett lépéseink több mint 1 milliárd USD adózás előtti bevételt eredményeztek · Az igazgatótanács már a hatodik egymást követő osztalékemelésre tesz javaslatot, aminek értéke: CHF0,72/részvény · Folyamatban van a fenntartható értékteremtés felgyorsítását szolgáló Next Level stratégia bevezetése

A 4. negyedévi eredmények · Hatodik egymást követő negyedévben növekedett a rendszeres megrendelések állománya, míg az összes rendelésállomány értéke stabilan alakul, értéke 9,4 milliárd USD · Jelentős előrehaladást értünk el a PS divízió gazdasági talpra állítása terén, a divízió üzemi EBIDTA marzsa3 2,4% · Az adózott nyereség 680 millió USD-re nőtt, az üzemi részvényenkénti hozam (operational EPS3) 0,34 USD, míg az egy részvényre jutó nettó eredmény („basic EPS”) 0,30 USD · A működési cash flow kiegyensúlyozottabb készpénztermelést jelez a teljes évre · Partneri kapcsolatot kötöttünk a Hitachival, a HVDC technológia Japánban történő értékesítésére · Megalapoztuk a Next Level stratégiánk végrehajtását: piacorientált szervezetet alakítottunk ki, 1000 felső vezető pozíció került betöltésre, és véglegesítettük a teljesítményalapú bérezési modellt · Az igazgatótanács Peter Voser-t jelölte az igazgatótanács elnöki tisztségére

„Rengeteg erőfeszítést követelt tőlünk a 2014-es év. Le kellett győznünk az energetikai rendszerek (PS) divízióban jelentkező kihívásokat, és megoldást kellett keresni az alacsony rendelésállomány problémakörére”, mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. „Örömmel jelenthetem be, hogy a célkitűzésünket, miszerint a PS egész évben nyereséges legyen, elértük, de határozott lépéseket tettünk az organikus fejlődés, a költséghatékonyság és pénztermelés javítására.

„A Next Level stratégiánk végrehajtásban elért eredményeinknek köszönhetően, a cégcsoportunk jó helyzetben van ahhoz, hogy megfelelően kezelni tudja a 2015-ös év elején tapasztalt globális bizonytalanságokat. Az a tény, hogy már hat egymást követő évben teszünk javaslatot az osztalék emelésére, jól bizonyítja elkötelezettségünket a hosszú távú, fenntartható értékteremtés iránt.”