A Volvo Bus Corporation és a Siemens kooperációs megállapodást írtak alá villamoshajtású városi buszok szállításáról. A szerződés keretében a Volvo e-hibridbuszokat és teljesen e-hajtású buszokat szállít, míg a Siemens nagyteljesítményű töltőállomásokat szállít és telepít az e-járművekhez maximum 300 kW teljesítménnyel.  A két partner 2012 óta működik együtt az e-mobilitás terén, és most tovább bővítik együttműködésüket. Ennek célja sztenderd töltőinfrastruktúra kifejlesztése, amelynek révén a városok könnyebben állhatnak át e-busz rendszerekre.

busz

A Siemens és a Volvo először 2014-ben szállítottak közösen egy városi e-busz rendszert a hamburgi Hochbahn részére. Ebben három plug-in technológiájú Volvo busz jár Hamburg belvárosának innovációs vonalán. A járműveket Siemens töltőrendszer látja el árammal.

2015-ben hibrid és teljesen e-hajtású buszokat fognak szállítani Göteborg és Stockholm részére a megfelelő töltőinfrastruktúrával együtt. A Siemens szállítási terjedelme és szolgáltatásai gyorstöltő állomásokat, segédrendszereket, kábeleket, építési munkákat, szerelést, üzembe állítást és karbantartást foglalnak magukba.

Göteborgban az egy éves időtartamban végzett futási tesztek kimutatták, hogy az e-hibridbusz az üzemanyag felhasználást és a széndioxid-kibocsátást akár 75%-kal is csökkentheti. A teljes energiafelhasználás 60%-kal csökkenthető. A 7900 típusú Volvo e-busz az útvonal átlagosan mintegy 70%-át tudja e-üzemmódban megtenni.  A jármű halkjárású és lokálisan emisszió-mentes. A végállomáson végzett töltőművelet maximum 6 percet vesz igénybe.