A német-holland hálózati üzemeltető a BorWin2 projektet sikeres tesztfutások után átvette a Siemenstől. Az összeköttetés ezzel kereskedelmi üzembe állt. A Borwin2-összeköttetés offshore platformja a parttól kb. 100 km-re, Borkum szigetétől északnyugatra fekszik, melytől nevét kapta. Ezzel az összeköttetéssel 800 MW tiszta szélenergiát lehet átvinni, ami kb. egymillió háztartás áramellátására elegendő.

island

„Ez az első, hatékony egyenáramú technikával megvalósított off-shore hálózati összeköttetés világszerte. Büszkék vagyunk, hogy a Siemens a viszontagságos tengeri körülmények között ezt az igényes és nagy kihívást jelentő pionírprojektet uralni tudta” – mondta Jan Mrosik, a Siemens Energy Management divíziójának CEO-ja. Lex Hartman, a TenneT TSO GmbH vezetőségének tagja hozzátette: „Ez a projekt fontos hozzájárulás az energiaváltáshoz”.

A Borwind2 offshore platform méretei: 72 méter hosszú, 51 méter széles, 25 méter magas, súlya pedig az alépítménnyel együtt 16 000 tonna. Telepítését a Siemens már 2014 áprilisában elvégezte a 39 méter mély vízben. A Borwin2 a Global Tech 1 szélpark részét képezi, amely 80 szélturbinából áll. Hálózati csatlakozási kapacitásának fele egy másik szélfarm rendelkezésére fog állni. A Borwin2-re szóló megrendelést a Siemensből és a Prysmian olasz kábelspecialistából álló konzorcium 2010-ben kapta a TenneT-től.

A Siemens nagyfeszültségű, egyenáramú (HVDC) technikájának köszönhetően az átviteli veszteségek összeköttetésenként – beleértve a kábelveszteségeket – kevesebb, mint 4%-ot tesznek ki.