A Schneider Electric, az energiamenedzsment nemzetközi szakértője és az Autodesk Inc. (NASDAQ: ASDK), a 3D tervezői, mérnöki és szórakoztató szoftvermegoldások és szolgáltatások vezető szállítója bejelentették együttműködési megállapodásukat. A partnerség célja az épületek jelenlegi életciklus-menedzsment gyakorlatának épületinformációs modellezés (BIM) alapján történő fejlesztése.

dam

Kép: AC Studio, Wikimedia Commons

Az együttműködés részeként a két vállalat olyan új módszerekkel kísérletezik, amelyek hatékonyabbá teszik az épületek energiafelhasználását a tervezéstől, az építkezésen és az üzemeltetésen át egészen az életciklus végéig. A közös munka keretében új megoldásokat és szolgáltatásokat dolgoznak ki az energiamenedzsment, az épületautomatika és -felügyelet, valamint a munkaterület-menedzsment vonatkozásában.

Napjainkban az épületek felelősek a globális energiafogyasztás 40%-áért, a vízfelhasználás 25%-áért, az erőforrások felhasználásának 40%-áért, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának körülbelül egyharmadáért. A világméretű villamosáram-felhasználás mintegy 60%-át pedig a lakóépületek és a kereskedelmi célú ingatlanok fogyasztása teszi ki. Mindezek ellenére mégis az épületek rejtik a legnagyobb lehetőséget az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős mértékű csökkentésére.  A digitális BIM folyamatok előnye pedig, hogy hosszú távú fenntarthatóságot biztosítanak, ezáltal hatékonyabb energiafelhasználású otthonok és épületek hozhatók létre.