A Siemens kombinált (gáz-gőz) ciklusú erőmű kulcsra kész megépítésére kapott megrendelést az Electrogas Malta-tól. A megrendelés értéke 175 millió euró. A földgáztüzelésű létesítmény villamos teljesítménye 200 MW lesz. A projekt a máltai kormány programjának része, amely az áramtermelés olajról gázra való átállítását célozza. A gázellátás biztosítására az Electrogas Malta egy folyékonyföldgáz (LNG) tárolót és egy visszagázosító berendezést épít, amely a folyékony földgázt gázállapotúra alakítja vissza. 2016-os üzembeállítását követően a nagy hatásfokú erőmű Málta villamosenergia igényének felét tudja majd kielégíteni.

Malta

Kép: NASA, Wikimedia Commons

Az új erőmű a már meglévő Delimara erőmű-telephelyen épül meg Marsaxlokk város közelében, Málta délkeleti részén. Az SCC-800 3x1 típusú új, többtengely-elrendezésű erőművet a Siemens kulcsrakészre építi meg, és három SGT-800 gázturbinát, három hőhasznosító gőzfejlesztő kazánt, továbbá egy SST-900 gőzturbinát szállít hozzá. A létesítménynek a máltai magas környezeti hőmérsékletre való optimalizálása érdekében a Siemens a gázturbinákat a légbeszívó rendszer hűtésével együtt szereli fel. A hűtőteljesítményt a visszagázosító berendezésből veszik.

„A projekt célja, hogy kedvező költségű és megbízható áramellátást tegyen lehetővé alacsony károsanyagkibocsátás mellett” – mondta Michael Kunz, az Electrogas projektvezetője. „A Siemens nagy hatásfokú megoldása részleges terhelés mellett is meggyőzően magas hatásfokot és alacsony emissziót biztosít. Ezzel optimálisan tesz eleget követelményeinknek. Üzembeállítása után lényegesen csökken majd a légszennyezés és az üzemanyag-fogyasztás”.

Az SGT-800 gázturbinát robosztus felépítésűre és hosszú élettartamúra tervezték. Kitűnően alkalmas erőművi és az ipari áramfejlesztésben, finomítókban, valamint a gáz- és olajiparban való működésre. Magas füstgáz hőértékének köszönhetően különösen előnyös kogenerációs rendszerekben. A Siemens eddig világszerte több mint 250 darabot értékesített ebből a típusból. Ez összesen több mint 3 millió ekvivalens üzemórának felel meg.