Kecskeméti főiskolások saját építésű napelemes autójukkal neveztek az Ausztrál versenyre. A futam során 3 ezer kilométeres távot kell megtenniük keresztül a kontinensen.

megalux

Kép: Megalux

A verseny az európai eco-maratonhoz hasonlóan az energiatakarékosságról szól, kizárólag a nap energiáját használhatják fel a versenyzők. A Kecskeméti Főiskola csapata az eco-maratonon több versenyt is nyert, ennek köszönhetően mostanra a világ élvonalába kerültek.

Járművüknek az óránkénti 80-110 kilométeres tempót kell tartania, hogy megadott időn belül teljesíteni tudják a távot. A feladat nehézségét az is mutatja, hogy a tavalyi 33 induló közül csak 10-en értek célba. A járművek csak reggel 8 és délután 5 között haladhatnak, így a csapatoknak estére tábort kell verniük a sivatagban. A versenyt az a csapat nyeri, amelyik először teljesíti a távot.

Az ausztrál futamon a világ legrangosabb egyetemeivel mérhetik össze tudásukat. A magyar csapat nagy reményeket fűz a versenyhez, hiszen már többször is sikeresen bizonyítottak sokkal nagyobb költségvetésű ellenfeleik ellen.