A látogatás során, melyre a Siemens bajorországi Ambergben lévő gyárában került sor, a kancellárasszony tájékozódott az Industry 4.0 termelésautomatizálás aktuális állásáról. Ennek lényeges elemeit már ma is alkalmazzák az ambergi elektronikai alkatrészeket gyártó üzemben. Jelenleg is kommunikálnak a termékek a gépekkel, és valamennyi folyamatot IT-eszközökkel optimalizáltak és vezérelnek.

siemens_amberg

Kép: Siemens

Ambergben már napjainkban is úgy folyik a termelés, ahogy az néhány éven belül sok üzemben a standard lesz. A termékek vezérlik saját gyártásukat. Közlik a gépekkel termék-kódjukat, továbbá hogy milyen követelmények vannak, és melyek a további szükséges lépések. Amberg már a jövő felé vezető úton halad; idővel a reális és virtuális világ még jobban összeolvad a termelésben, a termékek kommunikálnak egymással és optimalizálják a termelési utakat.  A gyárak a jövőben a mainál még rugalmasabban tudnak egyedi termékeket előállítani és nagyobb gazdaságosságot elérni: rövidebb idő alatt, alacsonyabb költségszinten és a legmagasabb minőségben.

A termelés messzemenően automatizált.  Az értéklánc 75%-át gépek és számítógépek uralják önállóan, és a munka csupán 25%-áért felelős az emberi munkaerő. Csak a gyártás kezdetekor avatkozik be emberi kéz, amikor a nyomtatott áramkör elindul a gyártósoron. Innentől kezdve minden gépi vezérlés mellett történik. A termékek fejlesztése, a termelés-tervezés és előre nem látott események bekövetkeztekor az ember továbbra is nélkülözhetetlen marad. A gyár évente mintegy 15 millió Simatic terméket állít elő. 230 napos termelési évvel számolva ez azt jelenti, hogy a gyárat minden másodpercben elhagyja egy termék.