A partközeli szélerőművek hálózati csatlakozásáért tartott EWEA Offshore koppenhágai konferenciáján indította el a Siemens legújabb, váltakozóáramú hálózati elérési megoldását, amely a hagyományos váltóáramú átalakító platformokat váltja ki.

szelturbina

Az új megoldás egy megosztott átviteli eszközként szolgáló, közvetlenül a szélturbinához csatolt ún. offshore átalakító modulból (OTM) áll. 250 megawatt névleges teljesítményű összekapcsolt blokkok biztosítják a szükséges átadási kapacitást akár a legnagyobb szélparkok számára is. Az új eszköz a szélturbina alapjához külön is felszerelhető. Alternatív megoldásként az alap és turbina torony közötti összekötő elemre is installálható, akár egy balkon. Az összes szélturbinamodellel kompatibilis.

A hálózati elférés alállomása fontos szerepet játszik a Siemens azon törekvésében, melyben a szélerőművek generálta költségeket 10 euró cts/kWh-ra csökkentését tűzte ki célul 2020-ra. Építkezés, szállítás, telepítés, üzemeltetés és karbantartás, mint a platformhoz kötődő feladatok jelentik a teljes hálózati elérés költségeinek túlnyomó részét. Az új megoldás akár 40%-ra is redukálhatja a kiadásokat, amely a hagyományos AC-platformokhoz viszonyítva a költségek harmadát teszi ki. Ez az innováció elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy a turbinára erősítve, egy alapon is elférjenek. Ez költségkímélő megoldás abból a szempontból is, hogy nem kell további nehéz emelőszerkezetekbe invesztálni. Ráadásul a telepítés ideje közel 20%-kal csökken, ami a standard szerviz működési eszközeihez való könnyebb elérhetőséget is eredményezi.