A március 20-i napfogyatkozásra már egy évvel ezelőtt megkezdődött a készülődés a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-nél (Mavir). A társaság együttműködik a Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetével (ENTSO-E), minden eshetőségre próbálnak felkészülni.

napogyatkozás

Közleményük szerint a hazai villamosenergia-szolgáltatást nagy valószínűséggel nem veszélyezteti a részleges napfogyatkozás. A nagyszámú napelem-telepekkel rendelkező országok esetében fordulhatnak elő jelentősebb leállások. Jelenleg Európa területén 30 gigawatt össz kapacitású napelem található, melynek kiesését okozza ez a ritka természeti jelenség. Mivel részleges napfogyatkozásról van szó nem lesz teljes sötétség, de így is nagymértékű energia kieséssel számolnak.

Európa szerte növelték a gyorsan mozgósítható tartalék kapacitások mértékét, illetve a szabályozási lehetőségeket, és felkészültek egymás megsegítésére is. A Mavir is nagy szakembergárdával készül a jelenségre. Reggeltől a jelenség végéig folyamatos telefonkapcsolatban lesznek az energiaszolgáltatók annak érdekében, hogy a kontinensen zavartalan legyen az energiaszolgáltatás.

Felhívnánk olvasóink figyelmét, hogy megfelelő szűrő nélkül veszélyes közvetlenül a Napba nézni, mert súlyos látáskárosodáshoz vezethet, javasoljuk az erre a célra kifejlesztett szűrő vagy szemüveg használatát.