Az épület-, energia- és klímatechnika, valamint a megújuló energiák vezető nemzetközi szakvásárán, az ISH-n 2015 márciusában a Siemens  bemutatja aktuális portfólióját, amely az energiahatékony helyiségek és épületek, valamint ezek hűtés-, fűtés- és klímatechnikai (HFK) területéhez tartozó termékekből, rendszerekből és megoldásokból áll. A bemutatandó fénypontok közé tartoznak többek között a Desigo CC épületmenedzsment-platform, a HFK berendezések távkarbantartására szolgáló webalapú rendszerek, új, kompakt szabályozók a helységautomatizálásra, továbbá a szelepek és aktuátorok (beavatkozó elemek) Acvatix választéka.

Clean-Energy

Kép: fb foto, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

A Desigo CC az első olyan épületmenedzsment-platform a piacon, amely összehozza az épülettechnika különböző területeit, és egyetlen kezelői felületen teszi át szemléltethetővé és vezérelhetővé azokat. A menedzsment-platform az épületautomatika (HFK) egyes vagy  valamennyi szegmensétől a biztonsági területeken és a tűzvédelmen keresztül a világítás-menedzsmentig integrálni tudja a szakágakat, és optimális épület-teljesítményt biztosít. A Siemens kibővítette a helyiség-automatizálási választékát a HFK, az árnyékolás és világítás terén egyaránt, és bemutatja új, kompakt helyiségszabályozói Desigo DXR2 családját. A kompakt szabályozókat a HFK és épületvillamossági felhasználások szabványos applikációival szállítja, miáltal igen egyszerű azok telepítése. Az előre betöltött applikációk közé tartoznak a fűtött és hűtött mennyezetek, az áramló légmennyiségek és a fan-coil konvektorok szabályozása. Emellett olyan villamos „műfajok”, mint a fényforrások és árnyékolók szabályozása is könnyen integrálhatóak. A rendszerkommunikáció a választott kiviteltől függően BACnet/IP vagy BACnet/MSTP alapú lehet.

A további újdonságok között mutatják be a Climatix IC és Synco IC platformokat, amelyek HFK-berendezések webalapú távkarbantartását és -üzemeltetését teszik lehetővé. Használatuk révén a szerviztechnikusok, végfelhasználók és OEM-ek bármikor ellenőrizhetik valamennyi rájuk kapcsolt HFK készülék állapotát és hatékonyságát; diagnosztizálhatják a problémákat, optimalizálhatják a beállításokat és frissítéseket telepíthetnek anélkül, hogy ki kellene szállniuk a helyszínre. Az adatok webszerver útján vannak kódolva és kerülnek továbbításra; testreszabott, konfigurált módon érhetők el, tabletekre és okostelefonokra optimalizáltan.

Kibővített Acvatix portfóliójából a Siemens külső menetes szabályzó golyóscsapokat, kombiszelepeket (DN 150 névleges méretig), rövid löketű aktuátorokat és flansszelepeket mutat be. Valamennyi szelepre és aktuátorra jellemző az egyszerű kezelhetőség. Használatuk növeli a HFK berendezések energiahatékonyságát.

Kiállítási mottójával („Power up your efficiency”) a Siemens bemutatja, hogy termékei, rendszerei és megoldásai hogyan teremtik meg kereskedelmi célú épületekben az energiahatékonyság és a helyiségek kényelemérzete közötti optimális egyensúlyt.

A felsorolt fénypontok mellett a Siemens – Gamma és Synco portfóliói révén – integrált applikációkat is bemutat. Ezek helyiségek villamos és HFK-berendezéseinek energia-hatékony, igény szerinti szabványos szabályozására szolgálnak. A szobai készülékek KNX protokoll szerint kommunikálnak a primér rendszerrel.

A bemutatót a Siemens tanácsadói és szerviz-portfóliója teszi kerekké. A cég különleges ajánlattal fordul a műszaki tervezőkhöz, valamint a BT Akadémia képzési programjával. Ez évente mintegy 100 alapfokú és szakértői szintű épülettechnikai tanfolyamot tartalmaz.