Az elektromos gépjárművek jóval kevesebb hőt bocsájtanak ki, a hagyományos benzines társaikhoz képest. Ez a különbség nagymértékű környezetvédelmi előnyt jelent, az elektromos autók elterjedése csökkentené a nagyvárosok hőségét.

elektromos-autó

Komoly viták folynak az elektromos autókkal kapcsolatban, az elmúlt években tovább fokozódott a nézetellentét a témában. A fosszilis és gáz üzemű járművek ellen az szól, hogy üvegházhatású gázokat bocsájtanak ki . Azonban az elektromos autók negatívuma a környezetszennyező költséges gyártás .

A vita eldöntése érdekében a tudósok további előnyöket és hátrányokat próbálnak felsorakoztatni. A Michigani Állami Egyetem kutatásai és kínai tudósok szerint az elektromos autó eddig ismeretlen előnyökkel is járhat. Ezek egyike a hő kibocsátás, mely a felmérések szerint 80%-al alacsonyabb a gázüzemű járművekhez képest.

Ez a hő kibocsájtás eredményezheti, a nagyvárosokban megfigyelhető hősziget effektust, amely a nyári hónapokban jelentkezik és egyfajta hő csapdát alakít ki. A hagyományos gépjárművek mellett a légkondicionálók is felelősek ezért a jelenségért.

A kutatók szerint az elektromos járművek elterjedése jelentene megoldást a problémára, mely a hő csapda az effektus csökkenésével járna. Ha ezt elérnék, csökkenne a hőmérséklet, így kevesebb a légkondicionálásra lenne szükség, amely tovább csökkentené a hő kibocsátást.