A közép amerikai állam idén képes volt, kizárólag megújuló energiaforrásokkal biztosítani energiaigényét.

costa rica vízerőmű

Az év eddigi eltelt 75 napjában az energiaellátáshoz csak megújuló forrásokat használt. Így elmondhatják magukról, hogy a 2015-ös év eddig teljes mértékben környezetbarát módon telt. Ez egyedülállónak számít az egész világon.

Ehhez a teljesítményhez hozzájárult az időjárás is, amely heves esőzésekkel segítette a vízerőművek termelésének növekedését. Costa Ricában az áramellátás nagy részét vízerőművek látják el, de hasznosítják a geotermikus forrásokat, szélenergiát, biomasszát és napenergiát is.

Costa Rica a legfejlettebb latin amerikai állam, sok Európa uniós tagállamot is megelőz. Ezt a teljesítményt nem fogja egyhamar egy ország sem utánuk csinálni, hiszen minden lehetőség adott számukra. Olyan trópusi hegyvidéki területekkel rendelkezik, amelyek a heves esőzésekkel táplálják a vízerőműveket. Továbbá találhatóak vulkánok, amelyek geotermikus tevékenységét használják fel. Mindezek mellett a lélekszám is alacsony így az ország energiaigénye sem magas.

Costa Rica az öt "legzöldebb" állama között van a ranglistán, hiszen követendő példát mutat a megújuló energiafelhasználás terén.