Az Optima consumer GmbH a Siemens és a Festo által közösen kifejlesztett összetett hordozórendszer első kísérleti ügyfele. Ez a kiemelkedően rugalmas szállítórendszer nagy pontossággal integrálható a már meglévő intralogisztikai rendszerekbe. Az új szállítórendszer segítségével a gépgyártók és a termelő vállalatok gyorsan illeszthetik a gyártósorokat és gépeket a különböző formákhoz, méretekhez, termékfajtákhoz, illetve a szezonális követelményekhez.

Optima_Consumer

A Siemens emellett a felhasználókat már a tervezési fázis során is támogatja a funkcionális gépi tervezés modellezését és szimulációját szolgáló, átfogó ipari szoftverrel. Ezzel lehetővé válik egy tökéletesen működő digitális folyamatlánc kialakítása, a termék- és géptervezéstől a mérnöki tervezésen át a gyártásautomatizálásig. Az Optima kísérleti ügyfélként a töltő- és csomagoló gépeinél fogja használni az összetett hordozórendszert. Ennek az innovatív géptervezési koncepciónak a fejlesztése során a vállalat fel fogja tudni használni szakmai ismereteit (know-how) és sokéves gépgyártói tapasztalatát. Az összetett hordozórendszer lehetővé teszi, hogy az Optima növelje a gyártás rugalmasságát pl. az élelmiszeripari, ital-, nem élelmiszeripari-, kozmetikai- és gyógyszeripari termékeknél.

"Mivel az Optima a világ vezető gépgyártó vállalatai közé tartozik, nagy örömünkre szolgál, hogy az összetett hordozórendszerünk vásárlója lett" nyilatkozta Ralf-Michael Franke, a Siemens AG Gyári Automatizálás Üzletág ügyvezető igazgatója. "Az iparilag gyártott termékek egyre inkább egyediek, ami a gyártási tételek terjedelmének minimalizálását, maximális sebességet és rugalmasságot lehetővé tevő moduláris géptervezési koncepciókat kíván meg. Következésképpen a gyártó vállalatok és az üzemi- és gépgyártók a termelés rugalmasságát növelő megoldásokat keresnek. A Festo-val közösen kifejlesztett összetett hordozórendszer jelentősen hozzájárul ezen cél eléréséhez."

A Siemens a 2015. évi Hannoveri Vásáron az Optima egy ténylegesen létező gépével mutatja be az összetett hordozórendszer előnyeit, a stand Digitalizálási Fórumán. A kirakatos bemutató megmutatja a látogatók számára, hogyan lehet az összetett hordozórendszert a Siemens ipari szoftverével gyorsan és rugalmasan adaptálni különböző gyártási igényekhez. A gyakorlatban a gépgyártók 3 dimenziós modelleken és szimulációkon tekinthetik meg az egyes megoldásokat és a moduláris géptervezési koncepciókat, ami jelentősen meggyorsítja a gépek üzembe helyezését. Az összetett hordozórendszer lehetővé teszi a szállítójárművek tökéletesen szabadon és egymástól függetlenül történő mozgatását és elhelyezését, a szimulációnak megfelelően. A járművek a rendszerbe történő beillesztése és eltávolítása, illetve a meglévő intralogisztikai rendszerekbe történő integrálása is rugalmasan végrehajtható. Ennek eredményeképp egy gyártósoron különböző formájú termékek gyárthatók.

Az összetett hordozórendszer műszaki alapját a Festo lineáris motorjai képezik, melyek biztosítják a szállítójárművek mozgatását és pontos elhelyezését. A Siemens a széleskörű automatizálási szaktudásával járult hozzá a szállítási rendszer kifejlesztéséhez: az átfogó mérnöki szemlélet és az integrált hajtásszabályozás segítségével a mozgatások pontosan vezérelhetők és egyetlen rendszerben lehet különböző gépmodulokat koordinálni.