Orosz kutatók egy nukleáris rakétahajtómű kifejlesztésén dolgoznak.

rocket-launch

Az öt éve megkezdett munka a Roszatom orosz atomenergetikai konszernhez tartozó Dollezsal Energiatechnikai Tudományos Kutató- és Tervezőintézetben sikeresen. Minden a menetrend szerint halad, az aktív zóna terveit már jóváhagyták, és az idén várható a teljes reaktorblokk műszaki dokumentációjának elfogadtatása.

Az újszerű technológiával működő hajtóművek, a tervek szerint a hosszú távú, bolygóközi űrutazáshoz, például egy Mars-misszió teljesítéséhez nélkülözhetetlenek lesznek. A „szokásos” rakétakonstrukciótól eltérően a reaktor hőenergiája által felmelegített gáz nem a tolóerőt adja, hanem elektromos áram előállításához használják. A hélium és xenon keverékéből álló hőátadó közeg segítségével a reaktor meghajt egy turbinát, az pedig egy generátort. Az így termelt elektromos áram egyrészt az űrmodul műszereinek energiaellátását biztosítja, másrészt pedig működteti az elektronikus plazmahajtóművet. Így a hagyományos modellekhez képest akár hússzor nagyobb tolóerőt lesz képes létrehozni, miközben a zárt rendszernek köszönhetően nem bocsát ki radioaktív szennyeződést.

A fejlesztési munkák során minden, a polgári atomenergetikában érvényes biztonsági előírást szem előtt tartottak, és minden lehetséges rendkívüli eseményre felkészítették a berendezést, hiszen az letérhet a Föld körüli pályáról, vagy a rakéta felbocsátásakor is történhet baleset.