Egyre csak nő a kereslet a mérnökök iránt a német gazdaságban, azonban az utánpótlás mértéke nem emelkedik. Felmérések alapján a nyugállományba vonulók pótlása nem megoldott.

2029-re 700 ezer mérnököt kellene kitermelnie Németországnak, hogy ne történjen visszaesés. Valójában még ennél is többre lenne szükség, hiszen a nyugállományba vonulók pótlásán felül gondoskodni kellene az egyre csak növekvő kereslettel is.

A jövőbeni hiány több tényezőtől is függ, ilyen például a tanulmányaikat megkezdő és a sikeresen be is fejezők aránya, a mérnökök be illetve kivándorlása, továbbá az idősödő mérnökök foglalkoztatása és nem utolsó sorban a gazdaság valós szakemberigénye. Mindent összevetve a becslések szerint 2029-re 248-ezer mérnök fog hiányozni a német munkaerőpiacról.

diploma

Szakértők az oktatásban látják a megoldás egyik felét, növelni kell a mérnöki diplomát szerzők arányát, olyan módon, hogy közben a képzés színvonala is megmaradjon. Mindemellett kézenfekvő, hogy nem oldhatják meg a hiányt kizárólag hazai forrásból, így Németországnak szüksége lesz külföldi mérnök hallgatókra, akik diplomaszerzést követően Németországban maradnak.

További megoldás lehet a jól képzett külföldi munkaerő bevándorlásának segítése, amely tovább enyhítené a hiányt. Mindent összevetve egy lényeges problémával kell megbirkóznia Németországnak, hiszen nem engedheti meg magának, hogy eluralkodjon rajta ez a nehézség, esetlegesen visszavesse a gazdaságot a mérnökhiány.