A Siemens mintegy 1.000, Németország különböző részein található Siemens partner iskolákból érkező diák számára tette lehetővé, hogy a 2015-ös Hannoveri Vásáron részt vegyen a fiatal műszaki tehetségek számára létrehozott Tec2You programon. A 15 és 18 év közötti fiatalok vezetett látogatás keretében tekinthették meg a vásár területét, és a Siemens fő kiállító helyét a 9-es csarnokban. A látogatások a 11/D csarnokból, a Siemens Tec2You pavilonjától indultak. A műhelymunka lehetőségével, az interaktív vezetett látogatásokkal, valamint a vezérigazgatókkal folytatott személyes beszélgetésekkel a Siemens bemutatta a fiataloknak a mérnöki munka világát, és érdekes, potenciális életpályák esélyét tárta fel előttük. Mint Németország egyik legnagyobb oktató vállalata, a Siemens globális perspektívákat vázol fel a gyakornokok és hallgatók számára, tájékoztatva őket az együttműködésen alapuló képzési programokról, és széles körű szakértelmet biztosítva számukra. Ebben az évben összesen mintegy 10.000 diákra számíthattak a Hannoveri Vásáron a Tec2You program keretében.

Hannover-Messe

Kép: Ra Boe, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

A fiatal műszaki tehetségek részére létrehozott Tec2You kezdeményezést minden évben megrendezik a Hannoveri Vásár során, ahol a diákok áttekintést kaphatnak a technikai iparágakban adódó képzési, és együttműködésen alapuló tanulmányi lehetőségekről. A kezdeményezés védnöke Johanna Wanka, oktatásért és kutatásért felelős szövetségi miniszter. Az előző évekhez hasonlóan a Siemens 2015-ben is összesen mintegy 1000 diák részvételét tette lehetővé, akik Németország különböző részein található, 35 Siemens partner iskolából utaztak a vásárra. A vásáron a programok és események széles választékát szervezték meg a fiatalok számára. A programok során arra összpontosítottak, hogy játékos megközelítéssel tegyék érthetővé a bonyolult műszaki fogalmakat, és lelkesedést keltsenek az érdeklődőkben ennek a jelentős növekedést produkáló iparág technológiája iránt. Ez alkalommal is a Siemens bemutatója volt a kezdeményezés központi eleme, elegyítve a különféle műhelymunkákat, a CEO2You programot és egy interaktív játékos eseményt. A játék egy digitális termelési folyamatot vázol fel, amelyet a diákok nyomon követhetnek, s grafikus eszközök használatával benyomást szerezhetnek arról, miként valósul meg a termelési folyamat egy "valós" gyártócsarnokban, és mit jelent a valós és virtuális termelési környezet egyesítése.

Az ipari termelés jövőjének további szemléltetését a Siemens intelligens táblája (Smart Table) biztosította, ami érdekfeszítő betekintést nyújtott a műszaki vállalat termék- és szolgáltatás portfóliójába. Interaktív vizuális kijelzőket használva magyarázták el az alapvető fontosságú szempontokat, mint például a gyártás jövője, a fenntartható energia és az intelligens infrastruktúra. A jövőbeni technológiai fejlesztésekről szerzett különféle benyomások mellett nem szabad elfeledkezni az ilyen életpályákhoz szükséges alapvető készségekről sem. Visszatérve a valóságra, a konkrét dolgokra, a Siemens Tec2You pavilonjánál egy forrasztó állomás volt felállítva, ami lehetőséget kínált a diákoknak arra, hogy kézügyességüket és szakértelmüket próbára téve LED-ből készült szíveket készítsenek a Siemens dolgozók instrukciói szerint.

A CEO2You program azt is lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy szemtől szemben, személyesen beszélgessenek a Siemens vezetőségének magas beosztású tagjaival, és napi munkájukkal és pályafutásukkal kapcsolatban tegyenek fel kérdéseket. A programon résztvevő, a Hannoveri Vásárt meglátogató diákoknak természetesen nem kellett a Tec2You pavilonra korlátozni mozgásterüket. Amellett, hogy lehetőségük nyílt vezetett körsétán történő részvételre - összesen hat tematizált, vezetett vásárlátogatás közül választhattak - a fiatal vendégek önállóan is felfedezhették maguknak a vásárt, beleértve ebbe a Siemens 3.500 négyzetméter alapterületű fő kiállító helyét a 9-es csarnokban. Tekintve, hogy ebben az évben a fő téma elnevezése "Úton az Industrie 4.0 felé – a Digitális Vállalat működtetése" volt, a Siemens kiállítóhelyén a megoldások és termékek egész sorát mutatták be az egész vállalatnál növekedést mutató villamosítási, automatizálási és digitalizálási területekről.

Mint az egyik legnagyobb, oktatással is foglalkozó vállalat, a 2014/2015 pénzügyi év során a Siemens körülbelül 10.000 gyakornokot és hallgatót alkalmazott az együttműködésen alapuló képzési programokban (7.000 a vállalat saját célokra történő toborzása, és majdnem 3.000 külső együttműködő partnerek számára), közel 40 képzési helyszínen. A Siemens mintegy 30 egyetemmel közösen is tevékenykedik a partneri viszony keretein belül, s mivel Németországban a cég biztosítja a legtöbb helyet az együttműködésen alapuló képzési programokban, körülbelül 2.800 fiatal számára nyújt diploma előtti lehetőségeket.