Sokan csak úgy jellemzik, hogy ”A jövő autója”. A Toyota legújabb gépjárműve egyáltalán nem bocsájt ki káros anyagot.

Mirai

Kép: Mirai.PNG, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Az idei Consumer Electronics Show–n mutatták be az autót, amely hidrogénnel működik. A sportos kinézetű Toyota a Mirai nevet kapta. Az üzemanyaga folyékony hidrogén, a meghajtásért villanymotorok felelnek, melléktermékként kizárólag vízgőzt termel.

Ez az innovatív gépkocsi méltán kiérdemelte a jövő autója elnevezést, már csak azért is, mert jelenleg négy hidrogén töltő állomást létesítettek japánban. A jövőben azonban elterjedhet ez a technológia a világ minden részén. Jelenleg igen drága a hidrogén töltőállomás létesítése, közel egy milliárd forintba kerülhet. Japán célul tűzte ki, hogy legalább 100 hidrogén töltő állomást építsenek szerte az országban, így az új típusú autó is megkaphatja a megfelelő fogadtatást.

Mirai

Kép: Turbo-myu-z, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

A tank feltöltése három percet vesz igénybe, amellyel átlagosan 700 kilométerre elegendő. A vállalat nem csak a japán piacra tervez, az év folyamán megkezdi az értékesítést az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Németországban.

Több nagy cég is próbálkozott a hidrogén autó fejlesztésével, de biztonsági problémák miatt elvetették, illetve túl drágák lettek volna a sorozatgyártáshoz. Így a Toyota tudta elsőként a piacra dobni a hidrogén meghajtású autót.