Az innovatív diagnosztikai berendezés segítségével az eddiginél korábban kimutathatóak lesznek az esetleges hibák a nagyfeszültségű hálózat villamos berendezéseiben. Ezáltal a szakemberek hatékonyabban tudják elvégezni a karbantartást és kijavítani az esetleges meghibásodásokat.

Trafostator Kép: Smial, CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

Ezt az egyedülálló berendezést, a MVM Ovit Zrt. vegyi laboratóriumában állították elő. A vegyi laboratórium az átviteli és az elosztóhálózat nagyfeszültségű villamos berendezéseiben vizsgálják a használt olajtölteteket. A laboratóriumi analízisek fontosak, hiszen a transzformátorok és mérőtranszformátorok hibamentes üzemmenetét biztosítják, így az energiaellátás biztonságának fenntartásához is hozzá járulnak.

A transzformátor olaj vizsgálat két fő területen adhat eredményt, az egyik az olajtöltet szigetelési tulajdonságának a vizsgálata, a másik az úgynevezett hibagáz analízis. A hibagáz analízis esetében azokat a bomlástermékeket keresik, amelyek a berendezés meghibásodásakor keletkeznek és oldódnak bele a transzformátor olajba.

Az új berendezés ezt a gázt analizálja nagy pontossággal. Jelenleg még a berendezés beüzemelését végzik, amely már kis olajminta-mennyiségnél is nagy érzékenységgel képes kimutatni a hibát.

A műszer több mint 17 millió forintba került. Ez a mérési eljárás Magyarországon teljesen egyedülálló lesz.