Ismét együttműködési szerződést írt alá a Miskolci Egyetem és a japán Takata vállalat. A japán cég Miskolcon építi új üzemét, melyben az autóipar részére gyárt légzsákrendszereket.

Miskolci Egyetem

Kép: Serinde, CC BY 2.5

A Miskolci Egyetem célja, hogy elmélyítse kapcsolatait a gazdasági szereplőkkel. Korábban a gépészmérnöki és informatikai karral volt együttműködése a Takatának. Az új megállapodás értelmében még szorosabbra fűződik a kapcsolat az egyetem és a cég között, továbbá bekapcsolódik az anyagtudományi kar, a műszaki földtudományi kar és a gazdaságtudományi kar is az együttműködésbe.

Az intézmény a vállalattal karöltve növeli tudományos potenciálját, így a jövőben tervezhetnek közös projekteket illetve pályázatokat is megvalósíthatnak. Továbbá a felek tervezik a duális képzés elindítását, hiszen az mind a kettőjüknek óriási előnyöket jelenten.

A Takata-cégcsoport miskolci gyárának építése múlt év márciusában kezdődött meg. Az autóipari biztonsági berendezésekkel foglalkozó gyár összességében ezer új munkahelyet teremtett. A 20 milliárd forintból felépült gyárban jelenleg a próbaüzem zajlik.