A téli időszakban a repülőgépek aerodinamikai jellemzői megromlanak a lerakódó jég miatt. Ezt a problémát eddig csak körülményes és drága eljárásokkal tudták kiküszöbölni.

Amerikai kutatók egy új anyagot fejlesztettek ki, amely megfelelő megoldást nyújthat a jegesedés kiküszöbölésére. Egy különleges porózus, víztaszító réteget hoztak létre, amely a nyílméreg békák többrétegű bőrét utánozza. Ez a réteg azonban nem mérget bocsát ki, hanem folyékony jégtelenítőt.

nyílméreg béka

A víztaszító réteg apró pórusokkal rendelkezik, amelyen könnyedén áthatol a jégtelenítő folyadék, ennek köszönhetően elolvadnak a jégkristályok. A pórusok azonban csak a megfelelő külső hatásra lépnek működésben, így egyfajta automatikus jégtelenítő réteget hoznak létre.

A különleges anyagot tesztelték több különböző szimulált időjárás közben is. Amikor megfelelő mennyiségű jég keletkezett a szárnyon azonnal működésbe lépett a jégtelenítés, így a várakozásnak megfelelően működött a felület.

Persze ez a felület sem nyújt teljes védelmet. Azonban az alkalmazásakor egy órával később kezdődik meg a tényleges jegesedés, ami nagy előrelépést jelent. Az új típusú jégtelenítő réteg jelenleg még nem alkalmas arra, hogy valóban alkalmazzák a légi közlekedésbe, további tesztek szükségesek, hogy kiderüljön valóban megfelel minden elvárásnak.