A Faradion cég állítása szerint a nátrium-ion akkumulátorok teljesítménye megközelíti a lítium-ionét. Emellett a nátrium-ionos akkumulátorok előállítási költsége lényegesen alacsonyabb és biztonságosabb a használata is.

faradion

Kép: Faradion

Egy Brit start-up cég új típusú akkumulátort fejlesztett ki, amely állításuk szerint méltó ellenfele lehet az eddig egyeduralkodó lítium-ionnak.

A nátrium és a lítium is az alkáli fémek csoportjába tartozik, azonban a lítium sokkal ritkább. A nátrium sók sokkal olcsóbban beszerezhetőek mint a lítium-ion, közel 90%-al olcsóbb. Ennek köszönhetően a nátrium-ionos akkumulátorok gyártási költsége körülbelül 30-35%-al lesz olcsóbb.

A Faradion vezető szerepet tölt be a nátrium-ionos akkumulátorok fejlesztésében, az elmúlt öt év során 18 szabadalmi bejegyzést is tett a témában.

Az új típusú akkumulátor további előnye, hogy a lítium-ionos akkumulátorokat kizárólag 20-40%-os töltöttségi szinten lehet tárolni. Ellenkező esetben csökken a teljesítménye, hosszú idő elteltével teljesen használhatatlanná is válhat. Azonban a nátrium-ionos akkumulátorok lemerülve is tárolhatóak, így biztonságosabb a szállításuk, és hosszú marad az élettartamuk.

A nátrium-ion még tesztelés alatt áll, azonban az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a lítium-ion tárolókapacitásának 93%-át éri el. Ez egy jó eredménynek számít, ha számításba vesszük a vele járó előnyeit is.