Ha szélerőműre gondolunk mindenkinek a jól megszokott lapátkerekek jutnak az eszébe. Azonban egy spanyol cég egy újfajta hosszúkás szerkezettel állt elő, amely nagymértékben eltér az eddig megszokottól.

vortex szélerőmű

Kép: Vortex

A jelenlegi szélturbinák mind ugyan azon az elven működnek, a szél meghajtja a lapátokat, amely így a forgó mozgásból generál elektromos áramot. A Vortex cég azonban az aerodinamikában örvénydiffúzióként ismert jelenség segítségével termel elektromosságot. Az örvényfúziót eddig épületek körül figyelték meg, az épület formája miatt szél hatására légörvények keletkeznek. Az új szerkezet ezeket az örvényeket használja fel.

Az építészek eddig a jelenség kiküszöbölésén dolgoztak, hiszen ha ezek az örvények túl erősek, romba is dönthetik az épületet. Ebből láthatjuk, hogy az örvénydiffúzió óriási erővel bírhat. A kísérleti szélturbina üvegszálas és szénszálas technológia közös felhasználásával hozták létre. Így sikerült egy rendkívül erős és rugalmas oszlop szerkezetet létrehozni, am szél hatására rezgő mozgást végez. Az oszlop lábánál ellentétes pólusú mágnesek, találhatóak, amik elektromos árammá alakítják az oszlop mozgását.

Ezzel a módszerrel a szélerőművek sokkal olcsóbbak lesznek és telepítésül is lényegesen egyszerűbbé válik. A tesztek szerint egy 12,5 méter magas Vortex Mini 40 km/h-s szél esetében a szélenergia 40%-át tudta hasznosítani.

Az új típusú erőmű kisebb változata, még az idén kereskedelmi forgalomba kerülhet. Ez a kisebb változat három méter magas és 100 watt teljesítménnyel bír.